esemény
NYÍLT TÉR Mezőszemerei művészeti alkotótelep kiállítása | BORUZS ÁDÁM, BUKTA IMRE, CZENE MÁRTA, DEMETER ZSUZSA, LENKEY-TÓTH PÉTER, SZIRTES JÁNOS, VÁCZI LILLA | Herman Ottó Múzeum - Miskolci Galéria tagintézménye

megnyitó | 2019. március 26. 09:00

web | http://www.miskolcigaleria.eu/...

a kiállítás bezárása | 2019. május 11.

cím | Miskolci Galéria, Miskolc, Rákóczi u. 2.

Térkép

A NYÍLT TÉR elnevezésű vizuális művészeti alkotótelep 2001 óta működik Mezőszemerén.

A művésztelep koncepciója, hogy az alkotók a képzőművészet különböző területeiről érkezzenek, a festészettől az intermédiáig. A szervezők nyitottak arra is, hogy különböző korú művészeket hívjanak meg, mert fontosnak tartják a generációs különbségek feloldását. Különös figyelmet fordítanak arra, hogy minden alkalommal határon túli magyarok is eljussanak az alkotótáborba. A tehetséges, frissen végzett fiatal művésztől a beérkezett művészig, generációkat áthidalva igyekszik a művésztelep egyre jobb alkotói körülményeket biztosítani a meghívottak számára. Az évek folyamán a településen alkotó képzőművészek száma már meghaladta a százötvenet, hiszen fontos szempont az is, hogy minden évben más-más alkotók érkezzenek a falu közepén található alkotóházba. Évről-évre bebizonyosodik, hogy az itt alkotók milyen érzékenyen reagálnak az őket körül ölelő világra, ami nem más, mint maga a falu, a benne élő emberekkel és épített örökségével. Rendkívül fontos jelenség nyaranta, hogy a résztvevők nem bezárkózva alkotnak, hanem a falut járva, emberi kapcsolatokat teremtve festenek, filmeznek, fotóznak, ami által – ha rövid időre is – maguk is tagjaivá válnak a faluközösségnek. A falu szempontjából fontos hozadéka a művésztelepnek, hogy már több ingatlant vásároltak meg a településen képzőművészek s közülük jó néhányan le is telepedtek, itt élnek és alkotnak.

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.

GODOT palyazat