esemény
NYÍLT TÉR Mezőszemerei művészeti alkotótelep kiállítása | BORUZS ÁDÁM, BUKTA IMRE, CZENE MÁRTA, DEMETER ZSUZSA, LENKEY-TÓTH PÉTER, SZIRTES JÁNOS, VÁCZI LILLA | Miskolci Galéria

megnyitó | 2019. március 26. 09:00

web | http://www.miskolcigaleria.eu/...

a kiállítás bezárása | 2019. május 11.

cím | Miskolci Galéria, Miskolc, Rákóczi u. 2.

Térkép

A NYÍLT TÉR elnevezésű vizuális művészeti alkotótelep 2001 óta működik Mezőszemerén.

A művésztelep koncepciója, hogy az alkotók a képzőművészet különböző területeiről érkezzenek, a festészettől az intermédiáig. A szervezők nyitottak arra is, hogy különböző korú művészeket hívjanak meg, mert fontosnak tartják a generációs különbségek feloldását. Különös figyelmet fordítanak arra, hogy minden alkalommal határon túli magyarok is eljussanak az alkotótáborba. A tehetséges, frissen végzett fiatal művésztől a beérkezett művészig, generációkat áthidalva igyekszik a művésztelep egyre jobb alkotói körülményeket biztosítani a meghívottak számára. Az évek folyamán a településen alkotó képzőművészek száma már meghaladta a százötvenet, hiszen fontos szempont az is, hogy minden évben más-más alkotók érkezzenek a falu közepén található alkotóházba. Évről-évre bebizonyosodik, hogy az itt alkotók milyen érzékenyen reagálnak az őket körül ölelő világra, ami nem más, mint maga a falu, a benne élő emberekkel és épített örökségével. Rendkívül fontos jelenség nyaranta, hogy a résztvevők nem bezárkózva alkotnak, hanem a falut járva, emberi kapcsolatokat teremtve festenek, filmeznek, fotóznak, ami által – ha rövid időre is – maguk is tagjaivá válnak a faluközösségnek. A falu szempontjából fontos hozadéka a művésztelepnek, hogy már több ingatlant vásároltak meg a településen képzőművészek s közülük jó néhányan le is telepedtek, itt élnek és alkotnak.

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.