esemény
Előadás Szőnyi István festőművészről | Szőnyi István, Köpöczi Rózsa | Hegyvidék Galéria

megnyitó | 2019. március 28. 18:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Térkép

A megtalált középpont

Vetítéssel kísért előadás Szőnyi István (1894–1960) festőművész születésének 125. évfordulója alkalmából

Szőnyi István festőművész feleségével, Bartóky Melindával 1924-ben költözött Zebegénybe. A Dunakanyarban apósa, Bartóky József házában és kertjében megtalálta azt az autentikus helyet, ahol festészete kiteljesedhetett. Tartózkodó, távolságtartó személyisége mélyebb összefüggéseket keresett a tájban. Háza kertje, sziget volt, ahol rendszereken, a világháború kataklizmáján átívelve megvalósult a harmonikus élet teljessége és megszületett egy nagyszerű életmű. Élete máig példaértékű. Több száz tanítványa művészi pályaívében hagyott fontos nyomokat, megsokszorozva saját életművének üzenetét. Munkássága annak példája, hogy a tehetség, a tudás és emberség birtokában felül lehet emelkedni a kinti világ esetlegességein. A kertjében ötven éve visszajáró művésznövendékeket, művészet iránt érdeklődőket ez a máig érezhető aura vonzza vissza újra és újra. Az előadáson Szőnyi gazdag életművének keresztmetszete kerül bemutatásra legfontosabb műveinek megidézésével.

Előadó: Köpöczi Rózsa művészettörténész

Időpont: 2019. március 28., csütörtök, 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu oldalon, valamint a MOMkult jegypénztárában (1124 Budapest, Csörsz utca 18.) és a Hegyvidék Galériában (1126 Budapest, Királyhágó tér 10.) lehetséges.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.