esemény
140 SZEMESZTER. Hetven éves a restaurátorképzés Magyarországon | válogatás a 70 év során restaurált műtárgyakból | Magyar Képzőművészeti Egyetem

kurátor | Blaskóné Majkó Katalin, Heitler András

megnyitó | 2019. február 12. 18:00

a kiállítást megnyitja | Radák Eszter, Heitler András, Varga Benedek

web | http://www.mke.hu/node/39001

a kiállítás bezárása | 2019. március 13.

cím | Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem, 1062 Budapest, Andrássy út 69.

Térkép

A Magyar Képzőművészeti Egyetem tisztelettel meghívja Önt a

140 SZEMESZTER
Hetven éves a restaurátorképzés Magyarországon

című kiállításának megnyitójára, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termébe (1062 Budapest, Andrássy út 69.) 2019. február 12-én, kedden 18:00 órára.

Köszöntőt mond RADÁK ESZTER, az MKE rektora, és HEITLER ANDRÁS rektorhelyettes, a kiállítást megnyitja VARGA BENEDEK, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

A kiállítás látogatható 2019. február 13. és március 14. között, hétköznaponként 10:00–18:00 óráig.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében 2019 február elejétől március közepéig álló, reprezentatív kiállítás keretében ünnepeljük meg a magyar restaurátorképzés elindulásának 70. évfordulóját.

Jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem az egyetlen intézmény hazánkban, ahol restaurátor diplomát lehet szerezni, összesen nyolc specializáción – s az a fejlődés, amely idáig elvezetet, hét évtizeddel ezelőtt vette kezdetét.

A műalkotásokat évszázadokig festők és szobrászok javították, hisz ők ismerték ezek anyagait, készítési technikáit, és nekik voltak meg a megfelelő művészi adottságaik a feladat ellátására. A régi korok alkotásainak növekvő megbecsülése hozta magával ennek a tevékenységnek az önálló szakterületté való fejlődését, a restaurátor hivatás megjelenését.

Ma a nemzetközi szakmai szervezetek megegyeznek abban, hogy a restaurátor-konzervátor új, interdiszciplináris szakterület képviselője. Magas színvonalú természet- és társadalomtudományos alapképzettséggel kell rendelkeznie, ugyanakkor képesnek kell lennie arra is, hogy a tárgyakon a beavatkozásokat művészi színvonalon, kiemelkedő minőségben elvégezze. Egyre inkább követelmény az is, hogy az új, sajátos tudományos területen a legjobbak kutatóként is helytálljanak. A restaurátori-konzervátori tevékenység ma már a teljes tárgyi örökségre kiterjed. Általános az egyetértés abban, hogy restaurátornak csak az tekinthető, akinek erről szóló egyetemi diplomája van, és csak az a megfelelő képzés, amely lehetőséget teremt a doktori fokozat megszerzésére a restaurátor-konzervátor szakterületen.

A kiállítás célja a történeti visszatekintés mellett hangsúlyosan a mára elért szakmai eredmények megmutatása, a képzés jelenlegi tartalmának a nagyközönséggel való megismertetése.

A kiállítandó tárgyakat az elmúlt évtizedekben a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékén restaurálták a tanulmányi munka részeként. A műtárgyakon keresztül megjelenítjük a Restaurátor Tanszéken zajló képzés minden részét, mind a képzőművészeti, mind az iparművészeti restaurátor specializációkon folyó munkát.

A kiállítás kurátorai Blaskóné Majkó Katalin és Heitler András.

KÖLCSÖNZŐ INTÉZMÉNYEK: Berkenyei Plébániatemplom; Budapesti Történeti Múzeum, Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár; Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre; Gödöllői Városi Múzeum; Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény; Hansági Múzeum; Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Budapest; Iparművészeti Múzeum; Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya; Keresztény Múzeum; Magyar Nemzeti Levéltár; Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest; Mátyás-templom Gondnoksága; Néprajzi Múzeum, Budapest; Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre; Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum; Szent István Király Múzeum; Szépművészeti Múzeum és magángyűjtők

Támogatók: Magyar Művészeti Akadémia, Nemzeti Kulturális Alap, Ábel Alapítvány, Museum Complex Kft.

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.

ISBN K�nyv+Gal�ria