esemény
140 SZEMESZTER. Hetven éves a restaurátorképzés Magyarországon | válogatás a 70 év során restaurált műtárgyakból | Magyar Képzőművészeti Egyetem

kurátor | Blaskóné Majkó Katalin, Heitler András

megnyitó | 2019. február 12. 18:00

a kiállítást megnyitja | Radák Eszter, Heitler András, Varga Benedek

web | http://www.mke.hu/node/39001

a kiállítás bezárása | 2019. március 13.

cím | Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem, 1062 Budapest, Andrássy út 69.

Térkép

A Magyar Képzőművészeti Egyetem tisztelettel meghívja Önt a

140 SZEMESZTER
Hetven éves a restaurátorképzés Magyarországon

című kiállításának megnyitójára, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termébe (1062 Budapest, Andrássy út 69.) 2019. február 12-én, kedden 18:00 órára.

Köszöntőt mond RADÁK ESZTER, az MKE rektora, és HEITLER ANDRÁS rektorhelyettes, a kiállítást megnyitja VARGA BENEDEK, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

A kiállítás látogatható 2019. február 13. és március 14. között, hétköznaponként 10:00–18:00 óráig.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében 2019 február elejétől március közepéig álló, reprezentatív kiállítás keretében ünnepeljük meg a magyar restaurátorképzés elindulásának 70. évfordulóját.

Jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem az egyetlen intézmény hazánkban, ahol restaurátor diplomát lehet szerezni, összesen nyolc specializáción – s az a fejlődés, amely idáig elvezetet, hét évtizeddel ezelőtt vette kezdetét.

A műalkotásokat évszázadokig festők és szobrászok javították, hisz ők ismerték ezek anyagait, készítési technikáit, és nekik voltak meg a megfelelő művészi adottságaik a feladat ellátására. A régi korok alkotásainak növekvő megbecsülése hozta magával ennek a tevékenységnek az önálló szakterületté való fejlődését, a restaurátor hivatás megjelenését.

Ma a nemzetközi szakmai szervezetek megegyeznek abban, hogy a restaurátor-konzervátor új, interdiszciplináris szakterület képviselője. Magas színvonalú természet- és társadalomtudományos alapképzettséggel kell rendelkeznie, ugyanakkor képesnek kell lennie arra is, hogy a tárgyakon a beavatkozásokat művészi színvonalon, kiemelkedő minőségben elvégezze. Egyre inkább követelmény az is, hogy az új, sajátos tudományos területen a legjobbak kutatóként is helytálljanak. A restaurátori-konzervátori tevékenység ma már a teljes tárgyi örökségre kiterjed. Általános az egyetértés abban, hogy restaurátornak csak az tekinthető, akinek erről szóló egyetemi diplomája van, és csak az a megfelelő képzés, amely lehetőséget teremt a doktori fokozat megszerzésére a restaurátor-konzervátor szakterületen.

A kiállítás célja a történeti visszatekintés mellett hangsúlyosan a mára elért szakmai eredmények megmutatása, a képzés jelenlegi tartalmának a nagyközönséggel való megismertetése.

A kiállítandó tárgyakat az elmúlt évtizedekben a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékén restaurálták a tanulmányi munka részeként. A műtárgyakon keresztül megjelenítjük a Restaurátor Tanszéken zajló képzés minden részét, mind a képzőművészeti, mind az iparművészeti restaurátor specializációkon folyó munkát.

A kiállítás kurátorai Blaskóné Majkó Katalin és Heitler András.

KÖLCSÖNZŐ INTÉZMÉNYEK: Berkenyei Plébániatemplom; Budapesti Történeti Múzeum, Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár; Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre; Gödöllői Városi Múzeum; Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény; Hansági Múzeum; Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Budapest; Iparművészeti Múzeum; Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya; Keresztény Múzeum; Magyar Nemzeti Levéltár; Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest; Mátyás-templom Gondnoksága; Néprajzi Múzeum, Budapest; Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre; Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum; Szent István Király Múzeum; Szépművészeti Múzeum és magángyűjtők

Támogatók: Magyar Művészeti Akadémia, Nemzeti Kulturális Alap, Ábel Alapítvány, Museum Complex Kft.

Jótanács

Ha egy időpontra kattint, akkor az ikOn megmutatja, hogy erre a napra milyen eseményeket regisztráltak.

ISBN K�nyv+Gal�ria