esemény
Travel Posters | Füredi Tamás | Telep Galéria

kurátor | Kovács Kristóf (Sajnos Gergely), helyszínelő

megnyitó | 2018. december 20. 19:00

a kiállítást megnyitja | MikikeveR

web | https://www.facebook.com/event...

a kiállítás bezárása | 2019. január 14.

“Douliou Douliou Douliou Saint Tropez
Douliou Douliou Douliou Saint Tropez
Douliou Douliou Douliou Saint Tropez
Douliou Douliou Douliou Saint Tropez”


A fenti sorok az 1964-ben bemutatott A Saint Tropez-i csendőr című ikonikus és egyben fülbemászó betétdalának a refrénje, amelyet a filmben Nicole azaz Genevieve Grad énekel. A népszerű csendőr filmek első része nem csak a Louis de Funès által megszemélyesített szigorú Lütyő őrmester miatt emlékezetes, a film cselekménye kapcsán a néző megismerkedhet Saint Tropez csodálatos, mediterrán városának nevezetességeivel.

Érdekes lenne megnézni az 1964 - 65 Saint Tropez-i turisztikai felméréseket (már ha készültek ilyen), hogy a film hatására mennyivel nőtt a város idegenforgalma. Azt pedig szinte meg se lehet becsülni, hogy hányan készítettek fényképet a film fontosabb helyszínein, a 35 milliméteres filmek aranykorában.

Az elmúlt hatvan évben számtalan ikonikus film született aminek a hatására, a filmek helyszínéül szolgáló városok turisztikai látványosságá váltak. Emelett a filmek egyes kimerevített képkockáit amatőr és profi fotósok megsaccolhatatlan mennyiségben próbálták meg reprodukálni. Ezeknek a képeknek egy kis része megtalálható a világhálón, ami hatására újabb és újabb képek születnek ugyanabban a ‘szögben’, ugyan arról a helyszínről, de nem elmerülve az egyediség és a reprodukálhatóság határaival foglalkozó tényekben illetve kérdésekben. Érdemes elgondolkodni azon, hogy az ikonikus filmek egyes jelenetei mennyiben befolyásolják a vizuális látásmódunkat és utazásaink célállomásait.

Füredi Tamás Travel Posters című kiállításán látható grafikákat Tamás utazásai ihlették illetve inspirálták.

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.

GODOT palyazat