esemény
Képek 2018 | Ádám Zoltán | A38 Kiállítóhely

kurátor | Horváth Judit

megnyitó | 2018. szeptember 11. 20:00

a kiállítást megnyitja | Várkonyi György, művészettörténész

web | http://petrys.hu

a kiállítás bezárása | 2018. szeptember 21.

cím | A38 Kiállítóhely

Térkép

 

Szeretettel meghívjuk 2018. szeptember 11-én este 8 órára

Ádám Zoltán Képek 2018 című kiállításának megnyitójára az A38 Kiállítóhelyre.

A kiállítást megnyitja: Várkonyi György művészettörténész

Zene: Ádám Kálmán

Megtekinthető: 2018. szeptember 12-től szeptember 21-ig.

Kérjük, látogatás előtt egyeztessen a következő telefonszámon: +36 1 464 39 40!

Cím: A38 Hajó, Petőfi híd budai hídfő

 

Ismerünk imaszövegeket, ismerünk szent könyvekből idézőket, mindannyian tudjuk, milyen az, amikor ráolvasnak valakire, vagy ráírnak valamire egy-egy bibliai igét. Ilyenkor az ige és a között, ahová vettetett többnyire távolság feszül.

Ha Ádám Zoltán művészetéről egy mondatban kellene nyilatkozni, azt mondhatnánk: munkái az emberi lélek szabadságáról, és e szabadsággal való élés méltóságáról szólnak. Ádám Zoltán művészete provokatív művészet, hisz van bátorsága olyan eszközökkel élni, mellyel inkább visszaélni szokás.

Mostani képsorozatát egy éve kezdte el festeni. Munkamódszere, hogy különféle bibliafordításokat vet össze, majd a kiválasztott kiadásban található részlet másolatát a vászonra vetíti, és a vetített képet pontosan vagy kisebb-nagyobb torzítással, ecsettel rögzíti. Az olaj, akril festékkel operáló vegyes technikával készülő képek Ádám saját bibliaértelmezései. Úgy kerülnek fel a vászonra ezek a szövegek, ahogy az Ige – ahogy az egyetlen görög nyelven író evangéliumban, Jánoséban olvashatjuk – testté lett. Testet kapnak, színeket, méreteket, és jellegzetes szagot a festék által.

Ádám veszélyes vizeken evez, amikor Igéket tesz képei főszereplőivé. Óhatatlanul eszünkbe jutnak a búcsúcédulák, melyeket a megváltás ígéretével pénzért bocsájtottak áruba. Ezek a képek azonban mások. A bűnbocsánat általuk nem tűnik megvásárolhatónak. Ezek a festmények a választás szabadságáról szólnak, a szabadsággal való élésről, a félelem hiányáról mint provokatív gesztusról és az ezzel együttjáró munkáról.

 

Jótanács

Az ikOn adatbázisába feltöltött események az artRoll oldalakon azonnal láthatóvá válnak.

GODOT palyazat