esemény
Foton fórumestek XII. rész: Negatív terek | Czigány Ákos, Kovács Krisztina | Foton Galéria

megnyitó | 2022. junius 22. 18:00

web | https://www.akosczigany.com/

Az FFS által szervezett fórumest-sorozat célja, hogy fiatal fotósok, illetve minden érdeklődő személyes példákon keresztül megismerkedhessen a kurátor-művész / galerista-művész együttműködések különböző formáival. Moderált beszélgetések keretén belül kérdezünk művész-kurátor és művész-galerista párosokat közös munkájukról, tapasztalataikról és a piaci reprezentációhoz való viszonyulásukról.
 
_CZIGÁNY ÁKOS_ (1972, Budapest) a magyar kortárs fotográfiai színtér meghatározó alakja, akinek művészetét a dokumentatív, konceptuális és absztrakt megközelítések ötvözése jellemzi. Bármely sorozatával is találkozik az ember, legyen az a Darwin Online üres lapokból álló geometrikus színkompozíciói, az Egek kontrasztos égboltjai, az Otthonok textúrával rendelkező magányos tűzfalai, Czigány minden munkáját áthatja a tűpontos képi megfogalmazás. A kompozíciók lenyűgöző precizitása olyan rendet teremt, mely a valóság látszatán túlmutat és ebben a fény az anyag egészen finom részleteit, felületeit emeli ki, transzcendens minőségeket hozva létre. A végeredmény egy páratlan, egyszerre formán és struktúrán alapuló, ugyanakkor érzékeinket is megszólító líraiság.
 
Czigány Ákos fotóművész 1995-ben diplomázott az ELTE Bölcsészettudományi Karán. A Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja. Budapesten él és alkot, 2014 óta a Várfok Galéria képviselt művésze.
 
2010-ben Egek című sorozatáért elnyerte a neves Lucien Hervé és Rodolf Hervé-díjat, majd az International Photography Awards 3. és a prágai Leica galéria FRAME011 nemzetközi fotográfiaversenyének 2. díját és különdíját is. 2020-ban Balogh Rudolf-díjjal tüntették ki. Alkotásai az elmúlt években számos rangos egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek itthon és külföldön egyaránt, többek között olyan intézményekben, mint a Magyar Nemzeti Galéria, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, a Mai Manó Ház, a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban, a würzburgi Museum im Kulturspeicher, a frankfurti Galerie BRAUBACHfive vagy a Galleria Parmeggiani - Musei Civici Reggio Emilia.
 
Czigány Ákos alkotásai megtekinthetőek weboldalán www.akosczigany.com, valamint a Várfok Galéria honlapján: https://www.varfok-galeria.hu/...
 
_KOVÁCS KRISZTINA_művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője
 
Kovács Krisztina művészettörténetet tanult 2002 és 2008 között a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) és 2007-ben a perugiai Universitá degli Studin. Egyetemi tanulmányai mellett 2005 és 2013 között a budapesti Szépművészeti Múzeum Múzeumpedagógiai Osztályán dolgozott, tárlatvezetéseket és workshopokat tartott magyar, angol és olasz nyelven.
 
Az ELTE elvégzése óta teljes munkaidőben a budapesti Várfok Galériában dolgozik, először művészettörténészként, asszisztensként, ügyintézőként, kurátorként, majd 2016-tól az intézmény művészeti vezetőjeként. Az elmúlt tizenhárom évben több száz kiállítást szervezett, nemcsak a Galéria kiállítótereiben, hanem azokon kívül is, több rangos intézményben, múzeumban Magyarországon és a nemzetközi színtéren egyaránt, számos művészeti kiadványt és katalógust írt és szerkesztett, illetve rendszeres jelleggel ad elő konferenciákon, kurzusokon művészeti menedzsment témában. Évek óta a Werk Akadémia és a Budapest Art Mentor program oktatója. 2019 őszi szemeszterében Visual Arts Management and Art Curation címmel angol nyelvű kurzust tartott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. 2016-ban megalapította a First Generation@Várfok Galleryt, amely angol nyelvű művészeti program, koncepciója és tartalma szempontjából egyedülálló volt Magyarországon. Az First Generation@Várfok Gallery célja volt a gyűjtők következő generációjának oktatása és a kortárs művészettel való megismertetése izgalmas és sokszínű rendezvényprogramon keresztül.
 
Az előadás megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatja
Várfok Galéria
 
Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.