esemény
"Bandynak szerettetel" Tandori Dezső – Baranyay András – Képversek, levelek, fotóművek | Tandori Dezső, Baranyay András | MissionArt Galéria Budapest

megnyitó | 2021. október 4. 18:00

a kiállítást megnyitja | Cséka György

a kiállítás bezárása | 2021. október 29.

Kiállítás Tandori Dezső és Baranyay András műveiből és leveleikből.  Tandori Dezső és Baranyay András fiatalkori, ám hosszantartó barátsága nyomot hagyott mindkét művész munkásságán még akkor is, ha a művészet merőben másféle területein tevékenykedtek is. Kapcsolatuk nagy részét nem annyira a közvetlen kontaktus, hanem inkább a telefonálások és a levelezés tette ki, mintegy kiemelve és illusztrálva […]
 
Kiállítás Tandori Dezső és Baranyay András műveiből és leveleikből. 
 
Tandori Dezső és Baranyay András fiatalkori, ám hosszantartó barátsága nyomot hagyott mindkét művész munkásságán még akkor is, ha a művészet merőben másféle területein tevékenykedtek is. Kapcsolatuk nagy részét nem annyira a közvetlen kontaktus, hanem inkább a telefonálások és a levelezés tette ki, mintegy kiemelve és illusztrálva azt a mindkettőjükre jellemző sajátos rejtőzködést, amely részben privát életüket, de legfőképpen művészetüket jellemezte. Az a sajátos diszkréció, amely legfőképp Tandori magánéletét és Baranyay művészetét jellemezte, nem függetleníthető sem Tandori művészetétől, sem Baranyay magánéletétől. Kiállításunk e két egyedülálló életművet létrehozó ember kapcsolatából villant fel néhány momentumot, kifejezetten csak illusztrálva azt a bensőséges viszonyt, amely kapcsolatuk egyik lényegi momentumát jelentette. E kamara tárlat azon túl, hogy sok-sok, mindmáig publikálatlan ritkaságot tár a látogatók elé, két irányba kívánja terelni látogatóit. Egyrészt október 2-án nyílt/nyílik meg a Tandori jelenléte(i) című tárlat a Virág Benedek Házban, másrészt október 5-én nyílt/nyílik meg a Műcsarnokban a MissionArt Galériával közösen rendezett, Részben az egész című, Baranyay András emlékkiállítás. Így a MissionArt kamaratárlata önértékén túl útjelzőként is szolgál a két fantasztikus életmű nagyszabású bemutatói felé.
 
E kiállításon látható először nyilvánosan az a 34 db képvers, amelyeket Tandori Dezső ajándékozott barátjának, és amelyek szinte érintetlen állapotban maradtak fenn az eredeti dossziéban, egy Baranyaynak dedikált fotóval, amelyet felesége készített róla. E fotó, sok Baranyay műhöz hasonlóan hátulról mutatja az írót, vállain Szpéró és verébtársa. E képvers grafikák főleg ceruzával, grafittal készültek, de számos mű egyedi technikával, egyfajta frottázs másolással. Néhány látható itt alább belőlük.
 
A Tandori hagyaték – amely még feldolgozás alatt áll -, egyik érdekes lelete az a plakát, amely Baranyay 1982-es Helikon Galéria beli kiállításához készült és aminek hátoldalára hosszú levelet ír barátjának. (Alább látható a plakát és hátoldala, minden fotó nagyítható így: jobb gomb- kép megnyitása új lapon, az új lap már nagyítható). Tandori szinte minden könyvéből adott, vagy inkább küldött barátjának egy-egy példányt, jellemzően vicces megszólítással, ezekből az ajánlásokból is láthatunk egy néhányat a kiállításon is itt alább, a képek között.
 
Baranyay számos fotóművet készített Tandori Dezsőről, ezekből sajnos egy sem maradt a hagyatékban, de a Vintage Galéria jóvoltából kiállíthatunk eredetiben öt művet, valamint egy-egy TD portré érkezett a Magyar Nemzeti Galéria és a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéből.
 
A Baranyay hagyaték 65 db Tandori levelet tartalmaz, ezeket már feldolgoztuk, de diszkrét okokból egyelőre nem hozzuk nyilvánosságra tartalmukat. Bár részben szerepelnek a kiállításon, de inkább vizuális elemként élvezhetjük Tandori hihetetlenül elengedett kézírását és tréfás szófordulatait.
Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.