esemény

Az elmúlt két év eseményei - a járványhelyzet és az azt övező izoláció - különböző módon hatott a képzőművészek életére és alkotói munkájukra. Voltak, akik számára a bezártság nehézséget hozott, míg voltak, akiket ez kifejezetten inspirált.


A számos elmaradt és újonnan megnyílt lehetőség olyan hosszú távú nyomokat hagyott, amelynek köszönhetően a képzőművészet egy különleges korszakának (lesz) tekinthető a mostani. Emellett a vásárlói trendek is jelentős változáson mentek át, az otthonukban ragadt és otthonukat irodaként is használó emberek számára felértékelődött a saját környezetük esztétikai minősége, aminek köszönhetően már nem kizárólag egy szűk gyűjtői réteg, hanem egy sokkal szélesebb vásárlói közönség érdeklődik a képzőművészeti alkotások iránt. Mindemellett az online tér és az online értékesítés szerepe minden iparágban tovább erősödött, a műalkotások ily módon is elérhetőbbé váltak az átlagemberek számára.


A „Művészet az izoláció árnyékában” címet viselő kiállítás azt kívánja szemléltetni, hogy a covid helyzet hatásai milyen módon változtatták meg a képzőművészek munkásságát. A kiállítás magába foglalja azon művek bemutatását, amelyeket ez a téma ihletett meg, valamint teret ad olyan alkotóknak és alkotásoknak is, akik számára az imént említett trendek új lehetőségeket nyitottak meg.


A kiállítás egy nagyobb programsorozat része, amely a youngart online galéria, a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Porsche Centrum Budapest együttműködésével valósul meg, és amely többek között még magába foglal egy Kortárs Képzőművészeti Pályázatot és Kiállítást, valamint  egy online Meetup beszélgetést “Közelebb a művészethez” címmel.


A teljes program és általánosságban a youngart online galéria célja, hogy támogassa, és felkarolja a fiatal képzőművészeket, valamint az online tér és az online értékesítés elterjedését kihasználva hidat teremtsen a művészetkedvelő nagyközönség és a fiatal tehetségek között.

 

Hogyan jelenik meg a téma a kiállításon megtekinthető műalkotásokban?

A járványhelyzet okozta bezártság ihlette például Herbert Anikó aka Haniko Otthonka című sorozatát is, amelynek egyes darabjai megtekinthetők a kiállításon. Ebben a vizuális karantén-naplóban Herbert nem gondolatait írja le, hanem papírönarcképeivel vizuálisan rögzíti azokat a lelki állapotokat, melyeket a kényszer szülte fogságban megtapasztal. Herbert szavaival élve az Otthonka sorozat „A szabadság redukált megélése: Menj ki bent!” Alkotásait szemlélve mi is megvizsgálhatjuk, hogyan változtunk ezalatt a rövid, de meghatározó idő alatt? Maradt e rajtunk nyoma a bezárva töltött időnek? Észrevettük e kik vagyunk, illetve hogy valóban be voltunk e zárva önmagunkkal?

A kiállításon szereplő Remény című alkotást Srágli Mariettától szintén ez a téma ihlette: „A pandémia jól összekutyulta az életünket, ezt jelképezi az első kép. 2020-ban azt hittük '21 egy jobb, szabadabb év lesz már, erre jött '21-ben az újabb szigorítás, újabb hullámmal. Ezt jelképezi a második kép. A képek önállóan is értelmezhetők, de együtt mutatják meg a igazán a helyzet komplexitását. Idén újra reménykedünk, és ezért nincs harmadik kép…"

Sibitka Anna szintén a karantén alatt és annak hatására alkotta meg új sorozatát Quarantine picture címmel, ami magányos házakat ábrázol, utalva az emberek elszigeteltségére és életterének beszűkülésére.

----
A program a Budapesti Metropolitan Egyetem szervezésében, a youngart.hu és a Porsche Centrum Budapest támogatásával és együttműködésében valósul meg.
A program a Budapest Design Week 2021 fesztivál hivatalos programja. A fesztivál védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács. További információ: www.designhet.hu

A kiállítás díjtalanul megtekinthető 2021. október 7. - október 17. között, hétköznap 11:00-19:00 óra között, hétvégén 10:00-18:00 óra között a Kubik coworking rendezvényterében.

A járványügyi helyzet alakulását figyelembe véve, korlátozások esetén a kiállítás online látogatható, valamint online tárlatvezetés is elérhető.
----

kép: Quarantine picture 6., 2020. Sibitka Anna alkotása

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.