esemény
Huszadik századi falképek a várdombi templomban | Bánáti Sverák József, Pándy Lajos, Heintz Henrik, Onódy Béla | Ferenczy Múzeumi Centrum

kurátor | Bodonyi Emőke

megnyitó | 2021. szeptember 3. 16:00

web | http://muzeumicentrum.hu

a kiállítás bezárása | 2021. szeptember 3.

cím | Keresztelő Szent János plébániatemplom, Szentendre, Templomdomb

Térkép

Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje 

Bodonyi Emőke művészettörténész előadása.
1932-ben, hat évvel a szentendrei művésztelep alapítása után, a nyolc alapítótag közül négyen – Bánáti Sverák József, Heintz Henrik, Onódy Béla, Pándy Lajos – a várdombi Keresztelő Szent János plébániatemplom szentélyének kifestésébe kezdtek. Az elképzelés ötlete és a falképek témája is a művészektől származott, amelyet legelőször az akkori plébánossal, Német Lászlóval egyeztettek. A falképciklus legnagyobb része Jézus életének legfontosabb eseményeit örökítette meg. A Jézus ostorozását ábrázoló kompozíción kívül minden egyes jelenet hátterében Szentendre egy-egy városképi részlete jelenik meg olyan jellegzetes épületekkel, mint például a Városháza a Fő teret övező házaival, a Kálvária, a szerb püspöki templom, valamint a freskóknak helyet adó plébániatemplom. A több szakaszban megszületett falképek első hivatalos átadására 1939-ben került sor, és már ekkor dicsérték egységes hatásukat. Az előadás keretében választ keresünk többek között arra, hogyan került a Háromkirályok hódolata jelenet a szentendrei szigetre, mit keres Jeges Ernő szignója az egyik angyalábrázolás alatt, mi a jelentősége annak, hogy az egyes bibliai jelenetek szentendrei háttér előtt játszódnak és milyen egyéb kompozíciók kísérik a Jézus életét bemutató falképciklust.
* * *
Fotó: Falképek a szentendrei Keresztelő Szent János plébániatemplom szentélyében (részlet), archív fotó
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.

FKSE Patron