esemény
Tárlatvezetés | Haász István: Nagyítás | Haász István | Ferenczy Múzeumi Centrum

kurátor | Muladi Brigitta

megnyitó | 2021. augusztus 29. 17:00

web | http://muzeumicentrum.hu

a kiállítás bezárása | 2021. szeptember 30.

cím | IKON, Vajda Múzeum, Szentendre, Hunyadi utca 1.

Térkép

Muladi Brigitta kurátor tárlatvezetése a Haász István: Nagyítás című kiállításon.
A kiállítás 2021. 07. 15 – 2021. 09. 30. között, csütörtöktől - vasárnapig 10 és 17 óra között tekinthető meg.
Az IKON kiállítótér második kiállításán Haász István különleges nonfiguratív sorozatát láthatják, amelynek fókuszában az a szitanyomatokat tartalmazó mappa áll, amit a megnyitóval egybekötve július 14-én, elsőként mutathatunk be a szentendrei kötődésű művészek számára nyomtatási lehetőséget biztosító mappasorozatunkban. A 10 grafikát magában foglaló Karantén című szériát egyben, és az egyedi lapokat limitált számban a látogatók az IKON-ban meg is vásárolhatják.
Haász István (1946) Munkácsy-díjas festő, érdemes művész, a New-Yorki Pollock-Krasner Foundation ösztöndíjasa és DAAD ösztöndíjas volt, 28 éve az OSAS Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület tagja. 22 éven át alkotott a Szentendrei Régi Művésztelepen, és tanított a MOMÉ-n.
Műveiben, sorozataiban egyazon idom, szín, felület, térforma egymásra hatásait, végtelen változatait modellezi le, különböző anyagok felhasználásával. Ennek a folyamatnak egy stációja a pandémia idején, a Ferenczy Múzeum grafikai műhelyében készült Karantén I-X., címet viselő 19 példányos szitanyomat széria, ami nagy szerepet kap a művésznek a kiállításon megfigyelhető ’elanyagtalanítási procedúrájában’, ami végül kivezet a hagyományos grafikai és festészeti eljárások köréből, és digitális printeket eredményez, reagálva a művészet gyakorlatát mindig is befolyásoló társadalmi folyamatokra. Azzal, hogy a mindennapi élet és a művészet egyazon csatornán, a közösségi hálón kommunikálja magát, a képek befogadási ideje rövidül. A művész láthatósága megnövekszik, ha repetitív módon reagál saját műveire, azoknak variációit készíti el, így gyorsan felismerhető, autonóm jelet hagy az internet globalizált struktúrájában.
Helyszín: IKON, Vajda Múzeum (Hunyadi J. u. 1.)
A tárlatvezetés ingyenes.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával!
Az ikOn weboldalán kilistázhatja a mai/holnapi/holnaputáni eseményeket!