esemény
Éremleletek a mohácsi csatavesztés után Pest megyében | Előadás | Nagy Balázs régész | Ferenczy Múzeumi Centrum

megnyitó | 2021. augusztus 28. 17:00

web | http://muzeumicentrum.hu

a kiállítás bezárása | 2021. augusztus 28.

cím | Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth Lajos utca 5.

Térkép

Éremleletek a mohácsi csatavesztés után Pest megyében – Nagy Balázs régész és numizmatikai gyűjteményvezető előadása.
A tatárjárás korát (1241/42) kutató régészek segítségével napjainkban megismerhettünk egy olyan korszakot, aminek a történetét az okleveles forrásokon kívül leghitelesebben az érem- és kincsleletek rekonstruálják.
Az utóbbi években a Közösségi Régészeti Egyesület önkénteseinek segítségével országszerte egyre több érem- és kincslelet vált ismertté.
Jelen előadás során megismerhetjük azokat is, melyek napjainkban kerültek elő, és beleillenek az okleveles forrásokból mindenki számára megismerhető 1526. évi történeti eseményekbe továbbá szó lesz még a legnagyobb éremleletekről is, mint a mohácsi és az újlengyeli.
A leletegyüttesek megismerése után választ kaphatunk arra is, hogy az elrejtett vagyon a maga korában mekkora értékkel bírt, ez által az elrejtő személyének társadalmi hovatartozására is megállapításokat vonhatunk le.

Helyszín: Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth Lajos utca 5.
* * *
Az előadás belépőjeggyel látogatható.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.
Fotó: Deim Balázs

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.