esemény
A Kék Melleken Túl | Standovár Júlia | TOBE Gallery

kurátor | Meggyesházi Éda

megnyitó | 2021. augusztus 31. 19:00

web | https://fb.me/e/HuKQZxJ6

a kiállítás bezárása | 2021. október 2.

cím | TOBE Gallery

Térkép

A Kék Melleken Túl Standovár Júlia (1987, Budapest) képzőművész első egyéni kiállítása a TOBE Galleryben, melynek kurátora Meggyesházi Éda. A kiállítás a szexualitással kapcsolatos változatos témákat, az együttlét sokféleségét és az intimitás különböző szintjeit mutatja be fotónyomatok, vegyes technikájú rajzok és betonból készült objektek segítségével. A tárlat az azonos című könyvben látható képanyag egy részét dolgozza fel, amely Bede Zsuzsanna, szexuálpszichológus és lánya Standovár Júlia őszinte beszélgetései alapján készült.

Az alkotó munkássága során több projekten dolgozik egyszerre, melyek összekapcsolódnak, hatnak egymásra és átfedik egymást. A tárlaton megjelenő médiumok közül a fotográfiák a csendélettől a portré fotón át több műfajt ölelnek fel, a rajzok naplószerűek, míg a betonobjektek a testi és lelki kapcsolatok tárgyi megvalósulásai. Mindhárom médium a saját és az együttes interpretációjának is teret ad.

A kiállítás különlegessége az, hogy az emberről, szűkebben az emberi kapcsolatokról és intim folyamatokról beszél, mégsem a testet helyezi elsősorban előtérbe. Helyette a művész a részben beton, részben ready-made objekteket ruházza fel a mindenkinek ismerős emberi kapcsolatok jegyeivel, így az emberi test nem válik elsődleges tárgyává a vágynak és a vágyakozásnak. Egy betonobjekt nemcsak a test, hanem a lélek attribútumait is képes megmutatni, mivel az anyag olyan kettősséggel bír, amely egyszerre magában hordozza a keménységet és a törékenységet. A fotográfiákon legtöbbször látható család témája a felnőttkori kapcsolatok értelmezésének kiindulópontja. Ezek az értelmezések a naplószerű jegyzeteken az intimitás vizuális gyakorlatává fejlődnek.

A lineáris olvasat helyett a műtárgyak egymással dialógusba lépnek, saját érzékenységüket, anyagukat és fellelhető mintázataikat előhívva, ezáltal egy olyan természetes és organikus nyelvezetet alkotnak, ahol a nőiesség, a generációs különbségek és a fizikai lét, a szexualitást övező tabuk, a humor és az irónia tükrén keresztül válnak érthetővé a néző számára. A különböző médiumok és azok személyes és lírikus dokumentációi folyamatos kapcsolatban állnak a könyv párbeszédes és reflektáló felépítésével, mindeközben a kiállítási tárgyak elrendezése megengedi a nézőnek, hogy saját tapasztalatain keresztül dolgozzon fel egy mindennapi témát.

Standovár Júlia, a kétszeres Pécsi József Ösztöndíjas fotó- és tárgy alapú képzőművész 2013 óta él Brooklynban. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem BA Fotográfia szakán 2013-ban diplomázott, majd a New York-i School of Visual Arts - Photography, Video and Related Media mester szakát 2015-ben végezte el. Több hazai és nemzetközi kiállításon vett részt, például Budapesten a Ludwig Múzeumban, a Capa Központban és a New Yorki-i MoMA PS1 Art Photo Book Fairen vagy az Every Woman Biennalén.

A kiállításhoz szorosan kapcsolódó könyvbemutatóra szeptember 2-án 18 és 20 óra között kerül sor a TOBE Galleryben.

 

Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum

FKSE Patron