esemény
Kardos Sándor: Résfilm / Átváltozás | Előadó: Gelencsér Gábor | Műcsarnok

megnyitó | 2021. szeptember 18. 15:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | Műcsarnok Előadóterem

Térkép

Kardos Sándor: Résfilm (2005, 19’), Átváltozás (2009, 42’)
Kardos Sándor majdnem hetven filmet számláló operatőri életművében bővelkednek a szokatlan képi világot felmutató alkotások (Jeles András: Álombrigád, 1983; Tímár Péter: Egészséges erotika, 1986; Bereményi Géza: Eldorádó, 1988). Saját rendezéseiben nem egyszerűen kísérleti filmeket forgat, hanem technikai kísérleteket végez, új képalkotó lehetőségeket fedez fel: a Résfilm a sportversenyeken alkalmazott célfotókamerával, az Átváltozás pedig 360 fokos panorámaképet rögzítő eljárással készült. Ugyanakkor ezekkel az eszközökkel jóval túllép a kísérletezésen, nem öncélúan alkalmazza az újszerű módszert, hanem mindig a gondolat kifejezésének érdekében. Márpedig ezekhez a munkákhoz igen mély jelentés társítható, hiszen rangos irodalmi művek nyomán készültek: az Átváltozásban Kafka azonos című elbeszélését, a Résfilmben pedig Akutagava Rjúnoszuke A zsebkendőcímű novelláját filmesíti meg. A „megfilmesít” ebben az esetben szó szerint értendő.
Előadó: Gelencsér Gábor filmtörténész, a filmprogram szerkesztője

KÉPEKBEN GONDOLKODNAK | FILMESEK FOTÓI C. KIÁLLÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ FILMPROGRAM  - II. rész

2021. szeptember 15. – szeptember 22.
A Képekben gondolkodnak kiállítás azt mutatja be, hogy a mozgókép mesterei miképpen fogalmaznak az állókép, azaz a fotográfia médiumában. A vetítéssorozat néhány kiállító művész alaptevékenységéhez tér vissza, méghozzá olyan alkotók munkájához, akiknél a képi látásmódnak, a vizualitásnak kitüntetett szerepe van; akik az adott kor technikai lehetőségeinek határait feszegetik; akik tehát filmjeikkel is elsősorban képekben gondolkodnak. Sorozatunkkal a lehető legnagyobb történeti ívet igyekszünk átfogni, így a jórészt elveszett némafilmek egyik különlegesen látványos, szerencsés módon fennmaradt és restaurált kópiájától, A bánya titkától Kardos Sándor operatőr speciális kamerával forgatott filmjeiig jutunk el. A közbülső állomásokon pedig ritkán látott műfajokra (sci-fi), kevéssé ismert alkotókra (Manninger János), valamint költői-filozófiai és képzőművészeti ihletésű filmekre tekintünk ki. Utóbbiak visszavisznek az állóképek világába. Így bezárul a kör: a képekben gondolkodó filmesek „munkaköre”.

további programok:

2021. SZEPTERMBER 15.,  15 ÓRA
Szaladják István: Madárszabadító, felhő, szél (2006, 93’)

2021. SZEPTEMBER 22., 15 ÓRA
Fliegauf Bence: Tejút (2007, 82’)

A szövegek szerzője és a kiállítás kurátora: Gelencsér Gábor filmtörténész
A részletes programról a Műcsarnok honlapján és Facebook oldalán tájékozódhatnak.

A programokon korlátozott számú vendéget, 30 főt tudunk fogani. 
Belépés: aznapi kiállítási jeggyel, visszatérő jeggyel vagy külön 900 Ft-os programjeggyel.
Visszatérő jeggyel biztosítsa helyét regisztrációval az esemény napján 10 óráig: murka.ilona@mucsarnok.hu 

HELYSZÍN: Műcsarnok Előadóterem
mucsarnok@mucsarnok.hu | www.mucsarnok.hu | www.facebook.com/Mucsarnok

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.

FKSE Patron