esemény
Szaladják István: Madárszabadító, felhő, szél | Előadó: Kolozsi László | Műcsarnok

megnyitó | 2021. szeptember 15. 15:00

web | https://www.facebook.com/event...

cím | Műcsarnok Előadóterem

Térkép

Szaladják István: Madárszabadító, felhő, szél (2006, 93’)
Szaladják István operatőrként is a különleges képi világot létrehozó rendezők alkotótársa volt, például Hajdu Szabolcsé a 2003-as Tamarában, vagy Szemző Tiboré a 2005-ös Az élet vendége – Csoma-legendárium című filmben. Saját rendezéseiben, ha lehet, még tovább fokozta a képek elvont, költői, filozofikus erejét, s ezzel ahhoz a gondolkodásmódhoz, nevezetesen a zenhez jutott közel, amelynek ma már elsősorban szenteli az életét. Ilyesfajta történetet mesél el, érdekes módon orosz közegben, e kultúra spirituális hagyományának felhasználásával a Madárszabadító, felhő, szél, amely egy parasztfiú vándorlásának, jobban mondva belső útjának története – a felnőtté válás felé. Az alkotó különös döntése, hogy saját rendezésében az operatőri feladatokra kiváló kollégáját, Gózon Franciscót kérte fel.
Előadó: Kolozsi László filmkritikus, forgatókönyvíró


KÉPEKBEN GONDOLKODNAK | FILMESEK FOTÓI C. KIÁLLÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ FILMPROGRAM  - II. rész


2021. szeptember 15. – szeptember 22.
A Képekben gondolkodnak kiállítás azt mutatja be, hogy a mozgókép mesterei miképpen fogalmaznak az állókép, azaz a fotográfia médiumában. A vetítéssorozat néhány kiállító művész alaptevékenységéhez tér vissza, méghozzá olyan alkotók munkájához, akiknél a képi látásmódnak, a vizualitásnak kitüntetett szerepe van; akik az adott kor technikai lehetőségeinek határait feszegetik; akik tehát filmjeikkel is elsősorban képekben gondolkodnak. Sorozatunkkal a lehető legnagyobb történeti ívet igyekszünk átfogni, így a jórészt elveszett némafilmek egyik különlegesen látványos, szerencsés módon fennmaradt és restaurált kópiájától, A bánya titkától Kardos Sándor operatőr speciális kamerával forgatott filmjeiig jutunk el. A közbülső állomásokon pedig ritkán látott műfajokra (sci-fi), kevéssé ismert alkotókra (Manninger János), valamint költői-filozófiai és képzőművészeti ihletésű filmekre tekintünk ki. Utóbbiak visszavisznek az állóképek világába. Így bezárul a kör: a képekben gondolkodó filmesek „munkaköre”.

 

további programok:

2021. SZEPTEMBER 18., 15 ÓRA
Kardos Sándor: Résfilm (2005, 19’), Átváltozás (2009, 42’)

2021. SZEPTEMBER 22., 15 ÓRA
Fliegauf Bence: Tejút (2007, 82’)A szövegek szerzője és a kiállítás kurátora: Gelencsér Gábor filmtörténész
A részletes programról a Műcsarnok honlapján és Facebook oldalán tájékozódhatnak.

A programokon korlátozott számú vendéget, 30 főt tudunk fogani. 
Belépés: aznapi kiállítási jeggyel, visszatérő jeggyel vagy külön 900 Ft-os programjeggyel.
Visszatérő jeggyel biztosítsa helyét regisztrációval az esemény napján 10 óráig: murka.ilona@mucsarnok.hu 


HELYSZÍN: Műcsarnok Előadóterem
mucsarnok@mucsarnok.hu | www.mucsarnok.hu | www.facebook.com/Mucsarnok

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.

FKSE Patron