esemény
Bródy Vera & barátai. Adományok két párizsi magángyűjteményből | Bálint Endre, Ország Lili, Lucien Hervé | Ferenczy Múzeumi Centrum

kurátor | Bodonyi Emőke

megnyitó | 2021. julius 1. 18:00

a kiállítást megnyitja | Passuth Krisztina művészettörténész

web | https://www.muzeumicentrum.hu/

a kiállítás bezárása | 2021. október 3.

cím | Kmetty Múzeum, Szentendre, Fő tér 21.

Térkép

Bródy Vera & barátai. Adományok két párizsi magángyűjteményből
A megnyitó időpontja: 2021. július 1. csütörtök, 18 óra
Helyszín: Kmetty Múzeum, Szentendre, Fő tér 21.
A vendégeket üdvözli: Prosek Zoltán múzeumigazgató
A kiállítást megnyitja: Passuth Krisztina
művészettörténész
Közreműködik: SobriBoogie Zenekar
Kurátor: Bodonyi Emőke művészettörténész

A kiállítás 2021. 07. 02. – 2021. 10. 03. között, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg.

2016-ban kezdődött el az az ajándékozási folyamat, amelynek során – több részletben – a Ferenczy Múzeumi Centrumhoz került Bálint Endre, Ország Lili és Lucien Hervé számos alkotása. Az ajándékozott anyag legnagyobb része a Párizsban élő, Munkácsy- és Jászai Mari-díjas báb-, díszlet- és jelmeztervező Bródy Vera gyűjteményéből érkezett, kisebb hányada egy párizsi magángyűjtő adományozásából származik. Bródy Vera 1951–1968 között – Párizsba való kitelepüléséig – dolgozott a budapesti Állami Bábszínházban és ennek műhelyében találkozott először Ország Lilivel és Bálint Endrével. Néhány festményük Bródy Vera közvetítésével került egy párizsi magángyűjteménybe. A most ajándékba kapott, több mint ötven alkotásból álló kollekcióhoz fotók, olajfestmények, monotípiák és grafikai jellegű művek tartoznak, amelyekből többet Bródy Verának dedikáltak. Az ajándékozott anyag utolsó adagját 2020-ban sikerült Szentendrére szállítani, így most már bemutathatóvá válik a teljes műtárgy-együttes. Ebben számos olyan kompozíció szerepel, amelyet most először láthat a hazai közönség.
* * *
A rendezvény védettségi igazolvány felmutatásával és előzetes regisztrációval (regisztracio@muzeumicentrum.hu) látogatható.
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.

OFF Biennale