esemény
SZÓ ÉS HANG – MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA A KASSÁK MÚZEUMBAN | MA | Kassák Múzeum

megnyitó | 2021. junius 26. 17:00

web | http://kassakmuzeum.hu/index.p...

cím | Kassák Múzeum, 1033 Budapest, Fő tér 1.

Térkép

SZÓ ÉS HANG – MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA A KASSÁK MÚZEUMBAN
TÁRLATVEZETÉSEK ÉS MA'AM live act A ZICHY-KASTÉLYBAN


17.00 – 17.30
Kassák! – Ismerd meg a múzeumot!
Sasvári Edit tárlatvezetése az állandó kiállításban.

A Kassák Múzeum arculatával 2012-ben a világ legjelentősebb dizájn díjai közül kettőt is elnyert (red dot: communication design és Good Design). Az állandó kiállításban Kassák Lajos életét nagy hatású folyóiratai mentén ismerheti meg a közönség, a múzeum időszaki kiállításai pedig az avantgárd és a modernizmus művészetét történeti, kulturális, társadalmi kontextusba helyezve mutatják be. A tárlat átfogó képet nyújt a magyar avantgárd nagy alakjának sokoldalú munkásságáról, szerkesztői, képzőművészeti és írói tevékenységéről, közéleti szerepeiről. A korabeli dokumentumok, kiadványok, képzőművészeti alkotások segítségével végig lehet követni Kassák munkásságának kiemelkedő állomásait és életútjának személyes vonatkozásait.

18.30 – 19.30
Költészet és performansz – A kelet-európai perspektíva
Az időszaki kiállításon Kürti Emese és Tomáš Glanc, a kiállítás kurátorai kalauzolják az érdeklődőket.

A 2017-ben indult nemzetközi kiállítássorozat a tekintélyelvű rendszerekkel szembeni felforgató művészi magatartások egy karakteres vonulatát mutatja be. Történeti perspektívából vizsgálja e műveket, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a költészet és a performansz viszonylatában rejlő szubverzív erő időről időre újra jelentőséget kap a társadalmi-politikai válságokkal küzdő országokban, különösen itt, a régióban. A Kassák Múzeumban bemutatott anyag a régió országaiból mutat be egyedi, de egymáshoz is kapcsolódó műveket: fotókat, szöveges partitúrákat, interaktív objekteket, hang- és videófelvételeket, filmeket és performansz dokumentációkat.

19.30 – 20.15
MA’AM live act a Zichy-kastély udvarán!

„MA'AM, vagyis Makay Anna, 2017 óta van jelen a magyar kísérleti elektronikus zenei színtéren; a rituális formákhoz és a kortárs irányzatokhoz egyszerre kapcsolódó sajátos éneke, valamint a többféle (akár tánczenei) elektronikus műfajból merítő zenéje azonnal felismerhető”. A Múzeumok Éjszakáján, a Zichy kastély udvarára tervezett fellépésen MA'AM az énekhang és az elektronika összeszövésével, a szabad improvizáció csatornáin keresztül kapcsolódik a Költészet és performansz – A kelet-európai perspektíva című kiállítás történeti anyagához.
Hallgasd MA'AM-ot élőben a Kassákban, ráhangolódni pedig ITT lehet!


A rendezvény karszalaggal látogatható. A karszalagok (felnőtt: 1500 forint, gyermek: 800 forint) június 12-étől a múzeum pénztárában vagy elővételben ITT is megválthatók.
A kedvezményes karszalag azonban nem érvényes idén a budapesti tömegközlekedési eszközökön, és ebben az évben nem lesznek múzeumi körjáratok sem a fővárosban.

További részletek a  www.muzej.hu oldalon!

 

 

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.

OFF Biennale