esemény
kurátori tárlatvezetés O akadémia (körbejárás) | Bicskei Éva | Fővárosi Képtár - Kiscelli Múzeum

megnyitó | 2021. junius 13. 15:00

web | https://fovarosikeptar.hu/kial...

cím | Kiscelli Múzeum

Térkép

BICSKEI ÉVA: AKADÉMIA (KÖRBEJÁRÁS)
o TÁRLATVEZETÉS o


Június 13-án vasárnap, 15 órától Bicskei Éva és Hegyi Dóra tart tárlatvezetést az akadémia (körbejárás) című kiállításban.

A tárlatvezetés létszáma maximum 15 fő. Kérjük, hogy az alábbi linken regisztráljanak: https://forms.gle/5rjtFda3q1UjUaQq9


Belépőjegy, mellyel a Kiscelli Múzeum időszaki és állandó kiállításai is látogathatók:
teljes árú: 2400 Ft
diák/nyugdíjas: 1600 Ft
ingyenes belépésre jogosultaknak: 800 Ft
Kérjük, tájékozódjanak a múzeumlátogatás feltételeiről az alábbi linken: http://kiscellimuzeum.hu/covid-19


o o o


A kiállításról:
akadémia (körbejárás)
Koncepció, kép, videó és szöveg: Bicskei Éva (Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet – MTA Művészeti Gyűjtemény)
Kurátor: Hegyi Dóra (tranzit.hu)

Az akadémia (körbejárás) című projekt a Magyar Tudományos Akadémia tulajdonában lévő tudományos gyűjtemények szubjektív dokumentációja képek, videók, hangfelvételek, valamint ezeket kísérő szövegek formájában. A képek 2016 vége és 2019 vége között készültek, az alatt az idő alatt, amikor Bicskei Éva (művészettörténész; MTA Művészeti Gyűjtemény) az MTA kutatóhálózatában ― tíz kutatóközpont negyvenegy intézetében és öt nagyobb, független kutatóintézetben, továbbá hat vidéki tudományos bizottságban ― műtárgyfelmérést végzett. Eközben figyelt fel a különböző tudományágak gyűjtéseire, és kezdetben véletlenszerűen, majd módszeresen készített róluk képi jegyzeteket. Később kutatni kezdte a gyűjtemények történetét, intézeti kutatókkal beszélgetett; így születtek meg a képeket és a rövid videókat kísérő, az adott intézmények történetének egy-egy aspektusát feldolgozó szövegek.
A kiállítás a tranzit.hu Rendszerváltozások programsorozatának része.


exkurzus Kiscelli Múzeum (körbejárás)
Koncepció: Perényi Roland, Róka Enikő
Szövegek: B. Nagy Anikó, Oth Viktória, Perényi Roland, Róka Enikő
Fotó: Villányi Csaba, Salát Zalán Péter

Bicskei Éva akadémia (körbejárás) című projektje jó alkalmat nyújt a Budapesti Történeti Múzeum részeként működő Kiscelli Múzeum két nagy gyűjteménye, a várostörténeti műtárgyakat őrző Újkori Várostörténeti Főosztály, illetve a képzőművészeti anyagot őrző Fővárosi Képtár jelenének egy régóta aktuális szempontból való átgondolására. A bemutatott raktárfotókkal, a hozzájuk kapcsolódó leírásokkal szeretnénk felhívni a figyelmet a múzeum kevéssé látható tereinek történetére, amelyeket a fenti tényezők mindig is megszabtak és megszabnak. A raktárak állapota, zsúfoltsága hosszú folyamat eredménye; a bennük őrzött anyag, sőt még a tároló rendszerek is több generáció munkáját, vagy a múzeumtörténet egy-egy fordulatát tükrözik.


A kiállítás megtekinthető a Kiscelli Múzeum Oratóriumában 2021. június 1. - 2021. augusztus 1. között.


További információ: https://fovarosikeptar.hu/kiallitasok-2021-ben-oratorium/akademia-korbejeras-exkurzus-kiscelli-muzeum-korbejaras/

Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum

OFF Biennale