esemény
Lebegő ellenállások | Móder Rezső | Kortárs Művészeti Intézet, Dunaújváros

megnyitó | 2021. junius 11. 18:00

a kiállítást megnyitja | Kozák Csaba művészeti író

a kiállítás bezárása | 2021. julius 9.

A Kortárs Művészeti Intézet nagyszabású retrospektív kiállítást rendez Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész munkáiból. A közelgő tárlat nem csak izgalmas keresztmetszetet ad a művész életművéből, de Dunaújváros fennállásának hetvenéves jubileumára is reflektál, hiszen Móder Rezső életművének formálódásában meghatározó szerepet játszott egy fizikai, szellemi- és lélektani szempontból egyaránt Dunaújvároshoz köthető forráskincs.
 
„A vas, a vasgyár, Dunapentele, Sztálinváros, Dunaújváros öröksége is átitatja ezt a Móder-féle összművészetet, amelynek mélyén archaikus indíttatások rejtőznek, s amelyet a modern technika vívmányai is inspirálnak….Bartók Béla és Kodály Zoltán vasgyári üzemlátogatása …valószínűleg csak a játékos fantázia szüleménye lehet, ám az ősi elemeket hordozó munkadal nagyon is élő eleme a XX. századi zeneszerzőink munkásságának. És van itt még egy megfoghatatlan, különös tényező, elem, dimenzió; az idő. Móder Rezső időtengelyeket követ és teremt, épít, lázas igyekezettel próbálja megragadni a meg nem ragadhatót; konstrukciói a folytonos elmúlás elleni reménytelen küzdelem emlékművei. …” (Wehner Tibor)
 
Móder Rezső Dunaújváros képzőművészeti életének emblematikus alakja; aki művei létrehozása, egy gazd ag és koherens művészi pálya beteljesítése mellett évtizedeken át napjainkig aktív, kiemelkedő szerepet vállalt a városban élő fiatalok vizuális nevelésében, a kortárs képzőművészet és kultúra megismertetésében és népszerűsítésében. Móder Rezső átfogó egyéni kiállítása mindezek mellett azért is figyelemre méltó esemény, mert a bemutatón első alkalommal találkozhat a közönség a művész utóbbi években készült, új munkáival.
 
Az eseményen való részvétel védettségi igazolványhoz kötött, a maszk viselése továbbra is ajánlott. Programunkra a belépés díjtalan!
 
Támogató: Nemzeti Kulturális Alap
Külön köszönet: Ordas István, Szabó Ferenc
Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum

OFF Biennale