esemény
Jelmeztervek, szitanyomatok, rajzok Szentendréről és a 20. századból | Ilona Keserü Ilona | ÚjMűhely Galéria

kurátor | Sipos Tünde művészettörténész

megnyitó | 2021. május 26. 18:00

a kiállítást megnyitja | Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója

a kiállítás bezárása | 2021. julius 3.

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. tisztelettel hívja meg Önt és kísérőit
 
Ilona Keserü Ilona
Jelmeztervek, szitanyomatok, rajzok Szentendréről és a 20. századból
című kiállításának megnyitójára.
 
Az ÚjMűhely Galéria hosszú évtizedek óta a szentendrei művészet egyik emblematikus kiállítótere. A Szentendrei Grafikai Műhely autentikus helyszínén, a galéria második emeletén kiemelkedő minőségű szitanyomatok készültek Lipták Mihály nyomdamester vezetésével. A lokálpatrióta, szentendrei művészek mellett a kezdetektől lehetőséget kaptak itt azon kiemelkedő kortárs alkotók is a bemutatkozásra, akik valamilyen módon kapcsolódtak a kultikus művészeti központhoz. Így a magyar kortárs művészet kiváló grafikusai és képzőművészei valódi műhelyként használták a helyet.
Keserü Ilona 1979 és 1984 közötti alkotói időszakában jelentős szerepet játszott Szentendre, ahol a Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész a Szentendrei Régi Művésztelep nyári műterembérlőjeként aktívan részt vett a város művészeti életében is, az egykori Grafikai Műhelyben pedig számos szitanyomatot készített. Jelen tárlat helyszínének elődje, az egykori Műhely Galéria 1983-ban adott helyet Keserü Ilona Rajzok, szitanyomatok című önálló grafikai kiállításának.
 
 
A felújított ÚjMűhely Galéria megnyitásának alkalmából Keserü Ilona Szentendréhez köthető grafikáit mutatjuk be, melyek közt kiemelt helyet kapnak a Szentendrei Teátrum előadásaihoz is készített jelmez- és díszlettervei.
 
Együttműködő partnerek: Kisterem Galéria, Ferenczy Múzeumi Centrum
 
A megnyitón a vírushelyzet miatt korlátozott számban fogadunk látogatókat, a részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, regisztráljanak a kozonseg@alkotomuveszet.hu címen május 26-án 8:00-ig. A megnyitón a maszk viselése kötelező, továbbá a védettségi- és személyigazolvány felmutatásához kötött. A kiállításmegnyitó nyilvános, ugyanakkor élőben követhető a MANK Facebook-oldalán.
 
 
 
Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.

OFF Biennale