esemény
„sietni akarsz, de látod, hogy túl lassú vagy” | Somody Péter | Csikász Galéria

kurátor | Hegyeshalmi László

megnyitó | 2021. május 21. 18:00

a kiállítást megnyitja | Hegyeshalmi László

a kiállítás bezárása | 2021. julius 3.

Somody Péter Veszprémben született, jelenleg Pécsen él és dolgozik.
Az érdeklődők alkotásait önálló kiállításon 2006-ban láthatták Veszprémben, szintén a Művészetek Háza Veszprém / Csikász Galériájában.
 
Somody Péter a 2000-es évek elején több, vékony rétegben terülő műgyanta rétegből hozta létre festői felületeit. Ezek a rétegek pigmentekkel megszínezve hol áttetsző, hol teljesen fedő színtesteket alkottak; többnyire amorf, szabadon alakuló „gombócos” formavilággal. 2015-től kezdődően a színből és festékből álló felületek sávos - csíkos mezőkkel, különböző sűrűségű, különböző frekvencián megszólaló képelemek társaságában kezdtek megjelenni. A képfelület technicizált olvasatúvá vált, a képalkotási technológia is megváltozott. Ugyanakkor nem változott meg a képről való alapvető gondolkodás, amely mindenkor vagy személyes, vagy tárgyi habitust, karaktert és tulajdonságokat akar adni a látványnak úgy, hogy a szem taktilis élményéről mindeközben nem akar lemondani.
A legújabb képek ismét erőteljesen használják az öntött, lakk és műgyanta felületeket, ismét többet bíznak a csendben, lassan terülő festéktömegre. Ennek a rétegzett festőiségnek a reflexiója, olykor a felülírása a sprézett, vagy csíkokkal átfestett technofestészeti „szomszédság”, mely a festészetet magát kezdi más műfajokkal és médiumokkal rokonságba hozni.
A tárlat megtekintető 2021. július 3-ig, naponta 10-18 óráig, szünnap: vasárnap.
A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
www.nka.hu
 
Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával!
Az ikOn weboldalán kilistázhatja a mai/holnapi/holnaputáni eseményeket!

OFF Biennale