esemény
Nyitott Műterem #12 - Borsos Lőrinc | Borsos Lőrinc (Borsos János és Lőrinc Lilla) | Trafó Galéria

kurátor | Nemes Z. Márió

megnyitó | 2021. február 25. 21:00

web | https://www.facebook.com/Trafo...

a kiállítás bezárása | 2021. február 25.

A Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozatában minden csütörtökön 21 órától kurátorok és szakírók kalauzolásával nyerhetünk betekintést egy-egy képzőművész műtermébe, és ismerhetjük meg legfrissebb műveiket és terveiket.

A sorozat tizenkettedik eseményén, február 25-én Borsos Jánossal és Lőrinc Lillával (a.k.a. Borsos Lőrinc) Nemes Z. Márió költő, esztéta, kritikus beszélget.

A sorozat következő alkalmai:
2021.03.04. 21:00 Ember Sári | beszélgetőtárs: Gadó Flóra
2021.03.11. 21:00 Németh Ilona | beszélgetőtárs: Hunya Krisztina

A beszélgetést a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni, az online műteremlátogatás végén pedig ugyanitt várjuk a kérdéseket.

Borsos János (1979) és Lőrinc Lilla (1980) 2008 óta dolgozik együtt Borsos Lőrinccel – a páros saját, hibrid entitásával. A kétfejű, kétnemű, négykarú képzőművész karakterét (festményeit, installációit, hely- és médiumspecifikus műveit) hosszú ideig a magyarországi ország­imázs és nemzeti identitás alternatív narratíváinak felrajzolására összpontosított kritikai figyelem határozta meg. Egészen addig, míg tiszta tekintetét az elmúlt évek során önmaga felé nem kezdte fordítani. Az aktuális társadalmi-politikai környezet útvesztőjéből merített korábbi tájékozódási pontokat és (átdolgozott) jelképeket fokozatosan váltották fel a (fiktív) képzőművész saját identitásának kérdései. A művészpár interdiszciplináris együttműködéseken, párterápián, Önkritikus portrén, a védjegyévé vált sötét anyag, a fekete zománcfesték újabb jelentésrétegeinek felnyitásán keresztül kezdte vizsgálni, ki is tulajdonképpen Borsos Lőrinc – milyen hivatkozásokban gondolkozik, mi jár a fejében, és hogyan látják őt mások.” (Molnár Ráhel)

Borsos Lőrinc egyéni kiállításai többek között a kassai Vunu Gallery, a New York-i Another Gallery, brnói Gallery TIC, a budapesti Glassyard Galéria, a Kisterem Galéria, az ENA Viewing Space, a Latarka Galéria, a Viltin Galéria, az Octogonart Galéria, a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet, a székesfehérvári Városi Képtár – Deák Gyűjtemény, a Szent István Király Múzeum és a Neu-Ulm-i Edwin Scharff Museum intézményekben voltak láthatóak.

A közönség számos csoportos kiállításon találkozhatott műveikkel, többek között a trnavai Ján Koniarek Gallery, a bécsi Mauro Mauroner Contemporary Art, az Alte Post, a Knoll Galéria, a Ve.Sch, a prágai Desfours Palace, a Futura, a bukaresti Museum of Recent Art, a Galeria Electro Putere, a mürzzuschlagi Kunsthaus Muerz, a potsdami Kunstverein Kunsthaus, a stuttgarti Calwer Passage, a párizsi Wonder/Liebert, a berlini Zeiss-Großplanetarium, az Apartment Project, a Lehrter Siebzehn, a brnói House of the Lords of Kunštát, a lipcsei GBH Galerie, a kassai Tabačka Gallery, a gráci < rotor >, a kismartoni Esterházy Kastély, a kassai Kunsthalle, a pozsonyi ATM Project, a temesvári Art Encounters Biennále, a budapesti Art Quarter Budapest, az Ernst Múzeum, a Vasarely Múzeum, a Ludwig Múzeum, az Új Budapest Galéria, a Magyar Nemzeti Galéria, a Műcsarnok, a Stúdió Galéria, a 115-106 lakásgaléria, a Liget Galéria, a Chimera Project, a pécsi m21 galéria, a balatonfüredi Vaszary Villa, a Paksi Képtár és a debreceni MODEM kiállításain.

2008-ban Lőrinc Lilla a STRABAG Festészeti Díj első helyezettje, Borsos Lőrinc 2009-ben Esterházy-díjas, 2017-ben a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj döntőse, 2012-ben Smohay-díjat kap.

Borsos Lőrinc művei a budapest Ludwig Múzeum, a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet, a Neu-Ulm-i Edwin Scharff Museum, a kismartoni Esterházy Kortárs Művészeti Gyűjtemény, a Strabag Gyűjtemény, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményében is megtalálhatóak.

Borsos Lőrinc munkái a Trafó Galéria két csoportos kiállításán, a 2013-as A császár új ruhája és a 2018-as A sötét feltárása című kiállításokon is láthatóak voltak.

borsoslorinc.com

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.

Besny� �va -- Szem�lyes t�vols�g