esemény
In memoriam Judit Reigl (1923-2020) | Reigl Judit | Kálmán Makláry Fine Arts

megnyitó | 2020. szeptember 7. 10:00

web | http://www.kalmanmaklary.com/e...

a kiállítás bezárása | 2020. szeptember 30.

cím | Kálmán Makláry Fine Arts, Falk Miksa u.10, 1055 Budapest

Térkép

“In memoriam Judit Reigl (1923-2020)” címmel Reigl Judit tiszteletére nyitunk kiállítást, melyre várunk mindenkit szeretettel. A jelenlegi helyzetre való tekintettel szokásostól eltérő módon megnyitó nélkül. A tárlat hétfőtől péntekig 10:00-16:00 óra között látogatható szeptember 30-ig.

Kérünk minden kedves érdeklődőt, hogy a kmfagallery@gmail.com e-mail címre regisztáljon a tárlat megtekintéséhez egy konkrét időpont megadásával. A galériában a maszk használata kötelező, a kiállítótérben egyszerre max. 6 fő tartózkodhat.

-----------------------------------------
Reigl Judit 1923. május 1-én született Kapuváron. 1950 óta Franciaországban élt. Művei jelenleg a világ legfontosabb amerikai és európai múzeumok gyűjteményeiben megtalálhatóak: a New York-i MoMa-ban, Metropolitan, Guggenheim Múzeumban, a párizsi Centre Georges Pompidou-ban, vagy a londoni Tate Modern-ben – csak néhányat említve.
Művészete az ötvenes évek közepétől vett kirobbanó fordulatot, amely a háború utáni absztrakt művészet kiemelkedő képviselőjévé tette. 1964-ben elnyerte a Guggenheim International Award díját, 1967-68-ban Carnegie Díjat kapott. Szülőhazája először 2008-ban tüntette ki a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével, majd 2011-ben Kossuth Díjban részesült. 2016-ban a francia kormány a l'ordre des Arts et des Lettres díjjal tisztelgett művészete előtt.  A Franciaországban 2017-ben alapított AWARE award-dal, melyet kifejezetten női művészek munkája elismerésére alapítottak, Reigl Juditot  tüntették ki először, személye által is jelezve a díj magas presztízsét. A szélesebb körű siker 80 éves kora után köszöntött be, miután 2005-ben első életmű-kiállítását rendezte Magyarországon a Kalman Maklary Fine Artssal. Ennek a tárlatnak és a kiállítás szervező által kiadott háromnyelvű (angol, magyar, francia) életműkötetnek köszönhetően a nemzetközi szakma, nyugat-európai és amerikai szakemberek, művészettörténészek és gyűjtők elkezdték újra felfedezni életművét, amelyet követően számos elismert külföldi kiállítóhely adott helyet az alkotásait bemutató tárlatoknak. Az elmúlt években a hazai szakma is megismerte és kivétel nélkül általános tiszteletnek örvendett nemzetközi módon kiemelkedő életműve.
Nagyon erős nő volt, akit a meg nem alkuvó szabadság szeretete és művészete tett halhatatlanná.

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával!
Az ikOn weboldalán kilistázhatja a mai/holnapi/holnaputáni eseményeket!

Besny� �va -- Szem�lyes t�vols�g