esemény
Micromonumental Mapping / Egy fényművészeti alkotás élete járvány idején | Limelight | 20 éves az ikOn

megnyitó | 2020. április 28. 12:00

web | https://limelightart.net/

a kiállítás bezárása | 2020. május 8.

A Limelightról

A Limelight fényművészek alkotócsoportja, akik több mint 15 éve készítenek 3D vetítéseket, illetve fényinstallációkat. Néhányan közülük jelen voltak, amikor ez a művészeti ág még csak születőben volt, és olyan fényművészeti koncepciókat hoznak létre, amelyek emberek százezreit nyűgözik le világszerte. A történetmesélés és a különleges 3D-s látványvilág ötvözete, illetve az épületekre való vetítésben szerzett jelentős tapasztalat teszi a Limelightot a mai 3D-s fényfestési szcéna egyik vezető művészeti csoportjává, nemzetközi szinten ismert és elismert alkotóivá. A Limelight alapítói és művészei ma már saját Limelight Academy programjukban tanítanak és mentorálnak fiatal tehetségeket, saját fényfesztiváljuk van, tematikus fénytárlatokat kurálnak világszerte, 3D vetítéseket és fényművészeti installációkat készítenek együttműködve a világ legnagyobb fényfesztiváljaival és művészeti vásárjaival. Irodákkal az USA-ban és Európában a fényművészetet bárhová elviszik a világon, teljes projektmenedzsmenttel, technikai szolgáltatásokkal és támogatással.

„Emlékezetes vizuális élményeket teremtünk. A művészet jobbá teszi a világot. A fény világosságot és melegséget hoz minden léleknek. Célunk, hogy inspiráljuk az embereket azáltal, hogy a fényművészetet mindenki számára elérhetővé tesszük a munkáinkkal.”

Alapítók:

Dávid István, társalapító, művészeti producer, ügyvezető, Limelight Academy előadó

István a fényművészeti szcénában producerként kezdett dolgozni nagyméretű épületvetítésekkel 2004-ben, 2006-ban megalapította a Limelightot, és azóta több mint száz vetítésnek, 3D vetítésnek és fényművészeti installáció-projektnek volt a producere világszerte.

2016-ban a Limelight munkája elnyerte az iMapp, az egyik legjelentősebb fényművészeti verseny díját mind a zsűrizett, mind a közönség kategóriában, amelyet soha azelőtt, és azóta sem sikerült más csapatnak teljesítenie a verseny történetében. István 2018-ban hozta létre a Limelight Academy-t a világ első 3D mapping masterclass programjával, amelyben fiatal tehetséges művészeket mentorálnak és olyan fesztiválokkal dolgoznak együtt, mint a Vivid Sydney vagy a norvég Factory Light Festival. 2019-ben István megalapította a Rescape Light Art Experience elnevezésű koncepciót, amely fényinstallációkat és 3D mapping műveket tartalmaz, amelyeket a Limelight készít és kurál.

Vicsek Viktor, társalapító, képzőművész, Limelight Academy előadó

Viktor 2000-től az egyik első VJ-közösségben működött VJ-ként egészen 2006-ig. 2006-tól 2011-ig a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet Médiatechnológiai Csoportjának vezető szoftverfejlesztője volt. Interakció designer-ként és fejlesztőként szerepe volt számos művészeti installáció, színházi és táncművek létrejöttében. 2011 óta elsősorban 3D-s épület- és tárgyvetítésekhez készít tartalmat, animációit a nagyközönség láthatta épületekre és nagyformátumú díszletekre vetítve a világ számos pontján, New Yorktól Sao Paulón, Montevideón, Tokión, Szingapúron, Bangkokon és Dubajon át fényfesztiválokig Lengyelországban, Szlovákiában és Finnországban. 2014-2018-ig vendégoktatóként a Budapesti Metropolitan Egyetem 3D mapping képzésében tanított. 2015-től tervez és készít LED-es installációkat, munkáit többek között Hong-Kongban, Torontóban, Amszterdamban, Norrköpingben és Montreálban mutatták be.

A Limelight Acdemy-ről

A Limelight egy, a Factory Light Festival számára szervezett 3D mapping mesterképzéssel indította útjára Limelight Academy elnevezésű, világszinten egyedülálló programját 2018-ban. A második masterclass a Vivid Sydney-vel, a világ egyik legnagyobb fényfesztiváljával együttműködésben jött létre, idén pedig szintén a Factory Light Festivallal indult a harmadik. A fényművészeti alkotócsoport célja a 3D mapping szcéna fejlesztéséhez való hozzájárulás egy olyan egyedi oktatási programmal fiatal tehetségek számára, amelynek tananyaga több mint 15 év tapasztalatán alapul.

A Limelight Academy egy világszinten egyedülálló koncepció, amely a mapping versenyek alternatívájaként különleges képzési programot kínál fiatal tehetségek számára az egész világon. A versenyekkel ellentétben a sikeres pályázókat portfoliójuk és a projekt melletti elkötelezettségük alapján választják ki, a jelentkezőknek nem kell segítség nélkül tartalmat gyártaniuk ahhoz, hogy bekerüljenek a programba, a képzés folyamán pedig anyagi és szakmai segítséget nyújtanak a résztvevők számára alkotásuk elkészítéséhez. A Limelight Academy partnerfényfesztiválokkal közösen lehetőséget teremt arra, hogy a kiválasztott fiatalok megismertethessék munkájukat egy szélesebb közönséggel. A Limelight Academy a tudásmegosztás és a tehetséggondozás iránti vágyból született. A Limelight csapata hisz abban, hogy a 3D mapping mint művészeti ág mindenki számára elérhető kell legyen, és inspirálni szeretnék a művészek új generációját az alkotásra és a közösségben való aktív szerepvállalásra.

A masterclass program lehetőséget ad feltörekvő, az animációban és motion design-ban már tapasztalt művészeknek, hogy bővítsék tudásukat és megértésüket a 3D mapping kapcsán, és gyakorlati tudást szerezzenek a videó mapping és az ahhoz szükséges animációk elkészítésének területén. A Limelight nem a tökéletest keresi – fontos számukra, hogy stílus szempontjából jó egyensúly jöjjön létre a résztvevők között, és minden stílusban, amelyet látni akarnak a programban, a legjobb művészt választják ki a jelentkezők közül. Egy művésznek lehet egy jó ötlete, de az animációs tudása még fejlesztésre szorul, és ez teljesen rendben van. Vannak készégek, amelyek nem taníthatók, és többet nyomhatnak a latban a döntéshozatal során. Olyan művészeket keresnek, akiket érdekel a 3D mapping, elszántak és szenvedélyesek a művészeti forma iránt; egyediséget, egy friss megközelítést, olyan résztvevőket, akik vágynak tanulni és a maximumot nyújtani. A kiválasztott pályázók a 3D mapping úttörőitől tanulnak egy konzultációkból és kreatív workshopokból álló, 2,5 hónapos oktatási program keretében, illetve lehetőséget kapnak rá, hogy a partnerfesztivál fő programpontjaként bemutassák az elkészült munkát. Más 3D mapping versenyekkel ellentétben a Limelight Academy költségkeretet és szakmai támogatást nyújt a jelentkezők számára. A pályázóknak nem kell segítség nélkül tartalmat előállítaniuk, portfóliójuk és elkötelezettségük alapján választják ki a legjobbakat.

A Rescape Light Art Experience-ről

A Rescape, a Limelight Magyarországon egyedülálló fényművészeti tárlata első alkalommal Debrecenben mutatkozott be a Virágkarnevált megelőzően, augusztus 17-20. között. A Limelight által kurált tárlat olyan alkotásokat mutatott be, amelyek izgalmasak és mindenki számára ismerősek a hétköznapokból. A művészek alkotásaikkal átalakítják a városi teret, kiragadják a látogatót a megszokottból, és a fény és művészet segítségével egy varázslatos világba engednek betekintést. A Limelight célja a műfaj népszerűsítése hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Nemzetközileg elismert alkotócsoportként hosszú évek óta meghívott vendégművészei fényfesztiváloknak és fényművészeti tárlatoknak a világ minden táján, jelentős projekteket valósítanak meg Sydneytől és Szingapúrtól Los Angelesen át Bangkokig, azonban itthon nagyon ritkán tudnak alkotni. Régi álmuk volt létrehozni a saját tárlatunkat, hogy hazahozzák és megmutassák azt a tudást, ami külföldön meghozta az elismertségüket. Idén Debrecen városa adott otthont az első eseménynek. A fényművészeti fesztiválok milliókat mozgatnak meg világszerte, Magyarországon az egyetlen ilyen rendezvény, a pécsi Zsolnay Fényfesztivál mellett most hasonló, mégis más eseményt terveztek a műfaj hazai népszerűsítésére.

Az idei téma a természet és a technológia kapcsolata volt, így a fényinstallációk és vetítések az állatok, növények és az ember jelenlétét vizsgálták a természetben. A flora és fauna birodalmába lépve a látogatók különös organizmusokkal találkozhattak, testközelből tapasztalhattak meg alapvető működési mechanizmusokat és vizsgálhattak olyan rejtett ökoszisztémákat, amelyeket egyébként észre sem veszünk. Lélegző növények, a harmonikus együttélést szimbolizáló Medveállatka és az ember jelenlétére megnyugvó Fénylugas várták a látogatókat az idei Rescape fény-tan-ösvényén. A tárlat az installációk bemutatásán túl a Debreceni Egyetem homlokzatára készített 3D épületvetítéssel egészült ki. A video mapping műalkotásnak köszönhetően egy együttműködéseken alapuló világ születésének lehettünk tanúi. A Limelight csapata, a Limelight Academy 3D mapping masterclass programjából kikerült alkotói és meghívott női alkotók kooperációjából fogant vízió a semmiből a káoszon át vezetett el bennünket egy, az érzékszerveinket tesztelő alternatív formákkal teli univerzumba. A megfigyelésen túl a helyszínre írt zene segítségével eggyé válhattunk a virtuális és minket körülvevő világ által létrehozott új létformával.

Weboldal: https://limelightart.net

Facebook: https://www.facebook.com/3dprojectionmapping/

Instagram: @limelight3dmapping

YouTube: https://www.youtube.com/user/Limelightprojection

Vimeo: https://vimeo.com/limelight3dmapping

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.

Besny� �va -- Szem�lyes t�vols�g