esemény
TÉNYLEG BAUHAUS? | Sebestyén Ágnes Anna | Kassák Múzeum

megnyitó | 2019. junius 27. 18:00

web | http://www.kassakmuzeum.hu/ind...

cím | Kassák Múzeum (1033 Budapest, Fő tér 1., Zichy-kastély)

Térkép

TÉNYLEG BAUHAUS?

Sebestyén Ágnes Anna művészettörténész (Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ) előadása a Kassák Múzeumban

Manapság a lapostető és egy kerek hajóablak elég, hogy egy ingatlanhirdetés Bauhaus-házként reklámozzon egy modern vonalú épületet. Holott a tizenöt évig működő Bauhaus iskola és a modernista építészet egyaránt olyan gyűjtőfogalom, amelyben megfért egymás mellett többféle irányzat. Melyek voltak tehát a két világháború közötti időszak haladó szellemű, funkcionalista építészetének elvei és elemei, amiket a dessaui Bauhaus ikonikussá vált iskola épületén is megfigyelhetünk? Budapest tele van modernista villákkal és bérházakkal, de vajon mennyi bennük a Bauhaus és mennyi inkább Le Corbusier hatása? És a sorozatos átalakítások után maradt-e bennük még valami eredeti?

Az előadást követően Vargha Balázs, a MOME Tervezőgrafika Tanszékének vezetője tart szakmai tárlatvezetést a re: flex. Kortárs tervezőgrafikai értelmezések a Bauhaus nyomán című kiállításon.

Az előadás és a tárlatvezetés múzeumi belépőjeggyel látogatható.
A múzeum és a tárlatvezetések látogatása az óbudai lakosok számára ingyenes!


Képünk: A Juhász-villa a Villányi úton, tervezte Bán Sándor (1937), háttérben ifj. Dávid Károly építész villája a Somlói úton (1932–33)
© MÉM MDK Magyar Építészeti Múzeum, fotó: Kozelka Tivadar

Jótanács

Ha egy időpontra kattint, akkor az ikOn megmutatja, hogy erre a napra milyen eseményeket regisztráltak.

ISBN K�nyv+Gal�ria