esemény
Múzeumok Éjszakája 2019. | Tót Endre, Kerekes Vica, Durica Katarina, Koltai Lajos, Káel Norbert, NDK Zenekar | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

megnyitó | 2019. junius 22. 16:00

web | https://www.ludwigmuseum.hu/pr...

cím | Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Térkép

Ludwig Múzeum – Mindig kortárs
Kezdd a Múzeumok Éjszakáját nálunk!

Exkluzív tárlatvezetések, irodalom, koncert, filmvetítés, Bauhaus divatbemutató, DJ-szett a teraszon vár a leghosszabb éjszakán! Gyere velünk a kulisszák mögé, ismerd meg a legjobb műtárgysztorikat, készíts LEGO-ból Bauhaus házat és válassz magadnak művészeti könyvet vagy magazint a Könyvturkálóban!

 

Vedd meg a karszalagod a Ludwig Múzeumban a Múzeumok Éjszakáján 17 órától! Az első 100 vásárlónk kitűzőt kap ajándékba!

Online jegyvásárlás: IDE KATTINTVA

 

 

KIÁLLÍTÁSOK

SIGNAL – KONCEPTUÁLIS ÉS POSZTKONCEPTUÁLIS TENDENCIÁK A SZLOVÁK KÉPZŐMŰVÉSZETBEN
BAUHAUS100. PROGRAM A MÁNAK – KORTÁRS NÉZŐPONTOK
WESTKUNST – OSTKUNST. VÁLOGATÁS A GYŰJTEMÉNYBŐL

 

 

★ CSALÁDI PROGRAMOK ★

16.00–17.00 | „Ha a szemközti táblát elolvasod,…”

Tót Endre gránittábláinak elhelyezése és ünnepélyes átadása a Westkunst–Ostkunst című kiállításban. A művész konceptuális indíttatású, nagyrészt szövegekkel operáló munkái esetében hozzászokhattunk a szellemes, olykor provokatív megfogalmazáshoz. A nézőt is bevonó, felszólító munka előzménye a művész által az IPARTERV50+ című kiállításon bemutatott, a falakra, ablakokra, liftre, stb. firkált szövegei.
Helyszín: 3. emelet, kiállítótér

 

17.00–23.00 | LEGO City Bauhaus projekt – Építsünk együtt!

A program során a nyíregyházi fiatalokból álló Tekerd! csoporttal közösen rakhatnak ki az érdeklődők Bauhaus házakat.
Helyszín: 2. emelet, könyvtár

 

17.00–23.00 | VR – Művészet 3D-ben

A virtuális valóság (VR) nem csak a videojátékok és az ipar világában nyújtanak új lehetőségeket, hanem a művészeti és múzeumi kontextusban eddig ismeretlen tapasztalási dimenziókat tárnak fel. Egy virtuális környezetben a passzív szemlélésen túl már aktív viszonyba is kerülhetünk egy-egy tárggyal, művészeti alkotással vagy akár mélyebb megértést is nyerhetünk művészeti stílusokról, irányzatokról. A Múzeumok Éjszakáján az érdeklődők megismerhetik, hogyan kísérleteznek különböző alkotók egy eddig feltérképezetlen önkifejezési lehetőséggel. A közönség találkozhat Vándor Rita alkotásán keresztül testközelből a szuprematizmussal vagy akár újraértelmezheti gyermek- és ifjúkori tárgyait, azokhoz fűződő emlékeit a Pintér Adrienn és Tobai Botond által alkotott virtuális térben.
Helyszín: 3. emelet, kiállítótér

 

17.00–23.00 | Kortárs Könyvturkáló

Vigyél magaddal művészetet! Ingyen elvihető kiadványok, hazai és nemzetközi művészeti albumok, újságok. Csak a Múzeumok Éjszakáján!
Helyszín: 2. emelet, könyvtár

 

 

★ EXKLUZÍV PROGRAMOK ★

16.00–18.00 | Kik pörgetik a hazai képzőművészetet?

Kult50 pódiumbeszélgetés. A Fidelio Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványa mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni. A képzőművészetet is magában foglaló Vizuál kategóriába idén öt alkotó került be a kategória védnöke, Magyarósi Éva képzőművész, valamint a Fidelio szerkesztőségének döntése alapján:

  • Lantos Adriána, a 2018-as Frida Kahlo kiállítás kurátora;
  • Polgárdi Ákos grafikus, a 2018-as Lipcsei Könyvvásár magyar pavilonjának tervezője;
  • Seres András restaurátor, a Román Csarnok főrestaurátora;
  • Varga Erika ötvösművész, tervező, a Romani Design alapítója;
  • Varga Tamás építész, a pécsi Onkoterápiás Intézet tervezője.

A pódiumbeszélgetés keretében az érdeklődök alaposabban megismerhetik a válogatás folyamatát, az alkotókat és projektjeiket, de a hazai képzőművészet helyzetéről és a főbb trendekről is szó esik majd.
Helyszín: 1. emelet, Előadóterem

 

17.00–19.00 | Ludwig Lounge Extra a Signal kiállításban

A tárlatvezetést követően Kerekes Vica színésznővel és Durica Katarina (Rendes lányok csendben sírnak) írónővel Valuska László (Könyvesblog) beszélget
Helyszín: 1. emelet, kiállítótér

 

19.00–20.00 | Kurátori tárlatvezetés a Bauhaus kiállításban – Fabényi Julia, Készman József, Petró Zsuzska

Helyszín: 2. emelet, kiállítótér

 

21.00–22.30 | Exkluzív filmvetítés és beszélgetés

Fényképezte Zsigmond Vilmos (Rendező: Szakonyi Noémi Veronika, 53 perc) című film vetítése. Bevezető előadás: Koltai Lajos operatőr
'Mitől jó egy egyszerű fotó?' - kérdezte Zsigmond Vilmos első fotókiállítása megnyitóján. Az Oscar-díjas operatőr a legintimebb, titkos naplóként használt fotóin keresztül kalauzol végig bennünket az életé. Életének, ezen egyedülálló, utolsó útján megismerhetjük az embert a kamera mögött és megérthetjük, ki volt valójában Zsigmond Vilmos az emberi lény, és a határtalan inspiráció forrása.
Helyszín: 1. emelet, előadóterem

 

23.00–23.30 | Bartók és a Bauhaus. Káel Norbert zongorakoncertje

Bartók Béla 1927-ben ellátogatott a Bauhaus dessaui központjába, ahol zongorakoncertet adott, amelyen főként saját szerzeményeit játszotta. A zeneszerző és a mozgalommá vált iskola találkozását idézi fel Káel Norbert zongorakoncertje, amelyen meghallgathatjuk Bartók szerzeményeit a Buhaus100. Program a mának című kiállításhoz kötődő programon. Válogatás Bartók, Szkrjabin és Sosztakovics művekből.
Helyszín: 1. emelet, Üvegterem

 

23.30–00.15 | NDK koncert

NDK, aminek nincs köze a retró melegítőrészes német fiatal turistákhoz, de még csak a Trabanthoz sem. Az ütős 'diszkófunk'-hoz annál inkább. Hatan a színpadon feszes groove-okkal.
Helyszín: 1. emelet, kiállítótér

 

★ ÉJSZAKAI PROGRAMOK ★

00.00–01.00 | Late Night Stories – Éjszakai séta a kulisszák mögött

Rendhagyó tárlatvezetés a Westkunst–Ostkunst című gyűjteményi válogatásban, látogatás a restaurátor műteremben és a műtárgyraktárakban, kulisszatitkok, műtárgysztorik. A tárlatvezetést tartja: Sugár Zsófia és Kónya Béla
Helyszín: 3. emelet, kiállítótér

 

 

★ SZABADTÉRI PROGRAMOK ★

19.00–01.00 | Bem aka Matild DJ szett a Múzeum teraszán

Bem Tábornok, a Ludwig Múzeum rezidens DJ-je egy igazi, vinylből kevert muzeális egzotikával készül, az élvezhető fogyaszthatóság és a kacsintós humor keretein belül.
Helyszín: P’art Kávézó terasz

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.

Besny� �va -- Szem�lyes t�vols�g