esemény
FEHÉR SZÉL -- Széljegyzetek a Ploubuter Parkból | Koronczi Endre | Labor

megnyitó | 2017. december 18. 18:00

a kiállítást megnyitja | Szigetvári Andrea zeneszerző

web | http://www.koronczi.hu/ploubut...

a kiállítás bezárása | 2017. december 31.

A FEHÉR SZÉL egy jegyzet a Ploubuter Parkban, egy széljegyzet a másik oldalon.
 
Tegyünk egy kísérletet arra, hogy megnézzük, megtapasztaljuk, mi van a szél mögött. Vajon megállapítható-e, honnan indul a szél és hol ér véget. Vajon van-e kezdete és vége, és van-e széle a szélnek, ahogy az esőnek például van.
 
A szél, mint tudjuk, az egyik leganyagtalanabb anyag, az egyik legmegfoghatatlanabb jelenség. A szelet sohasem látjuk, mindig csak a következményeit érzékeljük, csak azt látjuk, ahogy a faleveleket mozgatja, csak azt halljuk, ahogy a tárgyakon megtörve süvít, csak azt érezzük, ahogy az arcunkhoz érve simogat, vagy illatot hurcol valahonnan. Illetve akkor válik láthatóvá, ha életre kelt valamit, ha szárnyra kap általa egy élettelen tárgy, ha lelket lehel a szemétbe és egy új történet indul a mozgásban.
 
A Ploubuter Parkban a szél különféle hatásainak megfigyeléseire van lehetőségünk. A két párhuzamos kiállítás egyszerre, de ellentétes nézőpontból ír széljegyzeteket a jelenség mellé. A Paratusspiritus manuatum (Háztáji lélekkeltetős) című kiállítás az OpenAir installációkról készült fotó- és videóanyagból mutat be egy szűk válogatást, a kamarakiállításon látható festménysorozaton keresztül viszont átlépünk egy másik médiumba, és arra tehetünk kísérletet, hogy a festészet leghagyományosabb eszközeinek segítségével közelebb tudunk-e kerülni a szél természetének megértéséhez.
 
A megnyitón Szigetvári Andrea (http://www.szigetvariandrea.com/Repül a fehér kő – installáció-komprovizáció című, erre az alkalomra komponált szerzeménye fog először és utoljára megszólalni a térhez és a szélhez illesztve.
Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.