esemény
Bauhaus séta a Napraforgó utcai kísérleti lakótelepen a LÁMPA! kiállítás apropóján | Batisz Miklós, Farkas Anna, Forgács Péter, Lakos Dániel, Szabó Eszter | Fővárosi Képtár - Kiscelli Múzeum

megnyitó | 2017. november 4. 11:00

web | http://kiscellimuzeum.hu/aktua...

A LÁMPA! Egy design ikon a kortárs művészet fényében című kiállításhoz kapcsolódóan Bauhaus sétára indulunk a Napraforgó utcai kísérleti lakótelepen a kiállítás kurátorával, B. Nagy Anikóval. Részvételi díj: 1600 Ft, amellyel a kiállítás is megtekinthető.

 

LÁMPA!
Egy design ikon a kortárs művészet fényében
A Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár és a Maria és Walter Schnepel Kulturális Alapítvány közös kiállítása
Kiscelli Múzeum Oratórium


A kiállítás fókuszában egy ikonikus lámpa, a német formatervező Wilhelm Wagenfeld korai főműve áll. A designtörténeti mérföldkőnek számító, 1924-ben Weimarban, a Bauhaus fémműhelyében tervezett lámpát – a WA 24-et – szokatlan fényben, harminchárom neves kortárs művész átértelmezésében mutatjuk be.

A Kiscelli Múzeumban világhírű művészek szabad alkotói asszociációit állítjuk ki, melyeket Wagenfeld lámpája ihletett, s melyek az eredeti lámpából mint ikonikus tárgyból indulnak ki. A Maria és Walter Schnepel nemzetközi gyűjtemény anyagában olyan alkotók munkái, sajátos Wagenfeld lámpa-átértelmezései láthatóak, mint a pop-kollázs angol nagymesterének, Richard Hamiltonnak, a vad és energikus műveiről ismert fluxus-művésznek, Dieter Rothnak, a legendás csapdafestményeiről nevezetes Daniel Spoerrinek, vagy az ironikus mítoszromboló Aldo Mondinónak a művei. A kiállításon öt magyar művész  ̶  Batisz Miklós, Farkas Anna, Forgács Péter, Lakos Dániel és Szabó Eszter  ̶  különböző nézőpontból megfogalmazott, karakteres lámpaátiratait is bemutatjuk.

A WA 24 történeti és helyi kontextusát a Kiscelli épület egykori tulajdonosának, Schmidt Miksa bútorgyárosnak a Bécsben és Budapesten készíttetett, lámpaterveket ábrázoló akvarellsorozata teremti meg. Az osztrák és a magyar arisztokraták környezetéből a polgári lakáskultúrába leszivárgó ízlésvilágot jól illusztrálják az 1910-es, 1920-as évekbeli látványrajzok; kiemelik, egyben ellenpontozzák is a Wagenfeld-mű radikalizmusát. A mintegy ötven, Schmidt-féle asztali és mennyezeti lámpaskicc, falikar- és csillárterv még sohasem volt kiállítva. Közöttük olyan, a bécsi századfordulón jelentős szerepet játszó alkotók munkája is megtalálható, mint pl. Adolf Loos, Koloman Moser vagy Josef Hoffmann.

Művészek:

Wilhelm Wagenfeld, Ay-O, Batisz Miklós, Michael Bette, Farkas Anna, Jochen Fischer, Forgács Péter, Christian Gürtler, Wolfgang Hainke, Richard Hamilton, Rolf Julius, Lakos Dániel, Alison Knowles, Christina Kubisch, Kudor Csilla, Christiane Möbus, Aldo Mondino , Davide Nido, Oliver Niewiadomski, Ann Noël, Paul Renner, Dieter Roth , Valentin Rothmaler, Takako Saito, Fritz Schwegler, Lisa Simon, Daniel Spoerri, Florin Stefan, Szabó Eszter, Ben Vautier, Wolfgang Wagner-Kutschker, Emmett Williams, Susanne Windelen

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.

OFF Biennale