esemény
Előre menekülni – FreeDoc és AVM Archívum | Csoszó Gabriella / FreeDoc | OFF-Biennálé 2017

megnyitó | 2017. október 19. 18:00

web | https://offbiennale.hu/hu/prog...

cím | A Város Mindenkié (1088 Budapest, Szentkirályi utca 22-24.)

Térkép

Mit tennél, ha volna több tízezer fotód az elmúlt évek fontos tüntetéseiről? Ha már odaadtad volna mindazoknak, akik veled együtt hisznek egy igazságosabb társadalomért vívott küzdelemben? Mit tennél, ha azt gondolnád, hogy képekkel küzdeni már nem elég, és talán soha nem is volt az? Ha radikalizálódik a politikai tér, ha a korábban erős dokumentumból mostantól öngyilkos fegyver is lehet?

Ha már nem tudnád, hol a határ, ha segítőnek hiszed magad? Hol van az elbeszélő felelőssége, meddig van – ha van egyáltalán – jogod a képekkel történő beavatkozáshoz?

Ha bízni szeretnél, hogy a fotóiddal, a tanítással meg tudsz tenni minden tőled telhetőt és mégis elakadsz – akkor mit tennél?

Határvonalhoz érkezett a FreeDoc, a képekkel segítő misszióm. Megerősítve hazai mozgalmak munkáját, láthatóságát, új formát keresve fordulok kérdésekkel a környezetemhez. Mint egy csoportban gondolkodó magántanuló, aki kérdésekkel és tanulótársakkal érkezik.

Élő adások, viták, nyilvános jegyzetek, másokkal megosztott képes és hangos könyv lesz az öt alkalmas eseménysorozat, amiben segítséget kérek tőletek. Előre menekülni.

Ellátogatok a Fortepanba, az OSA-ba, Skype-interjúzom a New York-i Interference Archive aktivistáival, a berlini Apabiz munkatársaival és elmegyek a Lukács Archívumba.

A közzététel, az archívum és a megőrzés dilemmáihoz, ezek politikájához és függetlenségéhez taktikai tapasztalatokat keresek. / Élő Archívum

Ezernyi kérdésem lesz fotósokhoz, antropológusokhoz, dokumentumfilmes kollégákhoz, akik közel léptek a legmélyebb nyomorhoz, a küzdelemhez, az elbeszélések igazságához. Arra kérem őket, hogy segítsenek: hol a határ, ameddig közel léphetek és fényképezhetek? A legmélyebb etikai kérdéseinkben van szükség kapaszkodókra. / Etika

Összegezném veletek együtt, hogy hol tartunk és hogyan működhetnek tovább a nem hagyományos tanító műhelyeink, ahol az egyenrangúság, a részvétel, a fenntarthatóság és a hosszú távú, strukturális beavatkozás a cél. / Ellenpedagógia

A tanácskérő, a kérdező:  FreeDoc / Csoszó Gabriella

Szervező intézmény: Freedoc / http://freedoc-gabriellacsoszo.blogspot.hu/

Fortepan, OSA, Lukács Archívum, Interference Archive, Apabiz, Csillag Ádám, Szekeres Csaba, Pócsik Andrea, Udvarhelyi Tessza, Horváth Kata, Oblath Márton, Tamási Miklós, Törley Katalin (kamarakórus), Zöld Pók, sajatszinhaz.org, Közélet Iskolája, Mikor van itt a tettek ideje, ha nem most?, A Város Mindenkié csoport, Fotózás és aktivizmus tanfolyam

Kapcsolódó programok:
Előre menekülni – Ellenpedagógia - 10.05 18:00
Előre menekülni – Etika - 10.05 18:00
Előre menekülni – FreeDoc és AVM Archívum - 10.05 18:00
Előre menekülni – Még Élő Archívum - 10.05 18:00

Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum