esemény
Finisszázs - Szabó Beáta: A fény sebei, a színek anatómiája | Szabó Beáta | MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár

kurátor | Dankó Réka

megnyitó | 2017. szeptember 28. 17:00

a kiállítást megnyitja | Sóki Diána művészeti menedzser

a kiállítás bezárása | 2017. október 25.

cím | MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

Térkép

Az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeuma tisztelettel meghívja Önt Szabó Beáta: A fény sebei, a színek anatómiája
című kiállításának finisszázsára.

Vajon milyen lett a kész alkotás?
Szabó Beáta a múzeum kertjében a kiállítása ideje alatt közel 3 héten át készítette művét.
Lerántjuk a leplet!

Záróbeszédet mond: Sóki Diána kulturális menedzser, kutatási területe: kortárs irodalom, testelmélet és intermedialitás


A finisszázsra érkező vendégeink 16 órától ingyenesen megtekinthetik az állandó és az időszaki kiállításainkat is!

 

A kiállításról:
Nyílt. Bensőséges. Esendő. Őszinte.
Szabó Beáta festőművész az emberi lét sérülékenységével, tisztaságával, nyughatatlanságával foglalkozik. Képeinek témája a lélek és a test kapcsolata, annak szimbólumrendszere. A keleti filozófiák megközelítése szerint a szervek különböző lelki képességek székhelyei, fizikális megtestesülései és kivitelezői is egyben. Amint a bensőnk megsérül, testi tüneteink lesznek. Ha valamit elhanyagolunk, vagy elfojtunk magunkban, arról szervezetünk üzen nekünk. A tüdő légzőrendszerünk legfontosabb része, ez szűri meg az életet jelentő levegőt, ahogy a testbe beáramlik. A gyomor átvitt értelemben az egyéni ízlések,
igények kielégítésére szolgál. A húgyhólyaghoz rendelik az érvényesülést, az akarat tettre váltását. Az epehólyag funkcióköréhez a döntési képességet, míg a szívhez az irányítást kapcsolják. A megélések hiánya, a szervek alul vagy túlműködése alakítja ki a szervezet sajátos színezetét, az egyént magát.
A színek anatómiája a színek struktúráját és szerveződését foglalja magában. A festmények a megélt érzelmi és szellemi tartalmakat impasto technikával (a festék vastag felhordása) hozzák még közelebb, teszik azokat megfoghatóbbá. A sgrafitto módszer használatával (a festék visszakaparása) fokozódik a képek térbeli és érzelmi hatása, mélysége. Azzal, hogy a művész közvetlenül a kezével alkalmazza e technikákat, direkt kapcsolat jön létre közte és a mű között, ami ösztönös kifejezési módot tesz lehetővé. Az eredmény: lüktető alkotások, amelyeknek nyers tisztaságukban rejlik őszinteségük, erejük.

A kiállítás kurátora:
Dankó Réka művészeti menedzser

Korrektúra és fordítás: Bodóné Hofecker Zsuzsanna

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.