esemény
Szabó Beáta: A fény sebei, a színek anatómiája | Szabó Beáta | MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár

kurátor | Dankó Réka

megnyitó | 2017. szeptember 7. 18:00

a kiállítást megnyitja | Mucsi Emese

web | https://www.facebook.com/event...

a kiállítás bezárása | 2017. szeptember 24.

cím | MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

Térkép

Nyílt. Bensőséges. Esendő. Őszinte.
Szabó Beáta festőművész az emberi lét sérülékenységével, tisztaságával, nyughatatlanságával foglalkozik. Képeinek témája a lélek és a test kapcsolata, annak szimbólumrendszere. A keleti filozófiák megközelítése szerint a szervek különböző lelki képességek székhelyei, fizikális megtestesülései és kivitelezői is egyben. Amint a bensőnk megsérül, testi tüneteink lesznek. Ha valamit elhanyagolunk, vagy elfojtunk magunkban, arról szervezetünk üzen nekünk. A tüdő légzőrendszerünk legfontosabb része, ez szűri meg az életet jelentő levegőt, ahogy a testbe beáramlik. A gyomor átvitt értelemben az egyéni ízlések,
igények kielégítésére szolgál. A húgyhólyaghoz rendelik az érvényesülést, az akarat tettre váltását. Az epehólyag funkcióköréhez a döntési képességet, míg a szívhez az irányítást kapcsolják. A megélések hiánya, a szervek alul vagy túlműködése alakítja ki a szervezet sajátos színezetét, az egyént magát.
A színek anatómiája a színek struktúráját és szerveződését foglalja magában. A festmények a megélt érzelmi és szellemi tartalmakat impasto technikával (a festék vastag felhordása) hozzák még közelebb, teszik azokat megfoghatóbbá. A sgrafitto módszer használatával (a festék visszakaparása) fokozódik a képek térbeli és érzelmi hatása, mélysége. Azzal, hogy a művész közvetlenül a kezével alkalmazza e technikákat, direkt kapcsolat jön létre közte és a mű között, ami ösztönös kifejezési módot tesz lehetővé. Az eredmény: lüktető alkotások, amelyeknek nyers tisztaságukban rejlik őszinteségük, erejük.

Megnyitóbeszédet mond:
Mucsi Emese kurátor, művészeti író (artmagazin.hu)

A kiállítás kurátora:
Dankó Réka művészeti menedzser

A kiállítás ingyenesen megtekinthető: 2017.09.7. – 09.24.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.

ISBN K�nyv+Gal�ria