esemény
A FAL ADJA A MÁSIKAT / Szombathy Bálint kiállítása | Szombathy Bálint | K. A. S. Galéria

megnyitó | 2017. október 11. 19:00

a kiállítást megnyitja | Wehner Tibor

web | https://www.facebook.com/event...

a kiállítás bezárása | 2017. október 17.

cím | K.A.S. Galéria, 1114 Budapest, Bartók Béla út 9.

Térkép

A FAL ADJA A MÁSIKAT
Szombathy Bálint kiállítása


A megnyitó időpontja: 2017. október 11., 19:00
Megnyitja: Wehner Tibor művészettörténész

Szombathy Bálint multimediális és nyelvi-ideológiai szempontból több felé ágazó munkásságának egyik fő csapásán találjuk a városi környezetben végzett vizuális jeltani kutatásait, melyeknek kezdete 1971-re nyúlik vissza. A mozgalmas történeti korszak strukturalista és jeltudományi tanításai, új szempontú nyelvi megközelítései vezették Szombathyt arra az elhatározásra, hogy a zárt műtermeken és a kiállítói tereken kívül – a közterületeken – keresse munkálkodásának helyszíneit. A művész, aki soha sem foglalkozott festészettel és szobrászattal, a városi élettérben mozogva olyan spontán nyelvi jelenségekre, névtelen szerzők tevékenysége nyomán hátrahagyott vizuális nyelvi képződményekre figyelt fel, melyekről úgy vélte, teljes mértékben kielégítik festészeti-szobrászati elvárásait, így hát lefotózva saját műveiként fogadhatja, illetve fogadtathatja el őket. Ahhoz tehát, hogy festményei és plasztikai alkotásai legyenek, nem kell ténylegesen festenie és szobrászkodnia, elég, ha az adott jelenséget fotón rögzítve kiemeli a környezetéből. Az alkotói kisajátítás modernista gesztusával több száz felvételből álló gyűjteményt alakított ki, melyeknek tárgya egytől-egyig talált eredetű, vagyis objet trouvé.

A művész a számára vonzó vizuális jelenségekre főként az épületfalakon lelt rá. A házfalak nyelvi állományát kutatva figyelt fel azokra az ecsettel felvitt színminta felületekre, amelyek az absztrakt festészet alapmintáival mutatnak egybeesést. A homlokzatok kifestését végző ismeretlen falfestők hátrahagyta kérészéltű színmozaikokban meglátta az analógiát a magas művészet nyelvi standardjaival.

A kiállításon a falfestményekről készült digitális vászonképek kerülnek bemutatásra.

A kiállítás megtekinthető: 2017. október 17-ig.
Nyitvatartás: keddtől péntekig: 14:00-18:00
 

K.A.S. Galéria
1114 Bp., Bartók Béla út 9.
Tel.: + 36 30 906 1764
kasgaleria@gmail.com
facebook.com/kasgaleria
kasgaleria.tumblr.com

 

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.

ISBN K�nyv+Gal�ria