esemény
Kurátori tárlatvezetés a Különutak című kiállításon | Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció | Fővárosi Képtár - Kiscelli Múzeum

kurátor | Branczik Márta, Leposa Zsóka

megnyitó | 2017. junius 10. 16:30

web | http://www.fovarosikeptar.hu/

a kiállítás bezárása | 2017. szeptember 17.

cím | Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár, 1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

Térkép

Kurátori tárlatvezetés a Különutak. Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció című kiállításon

A Kassák Múzeum és a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár közös kiállítása (Különutak. Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció) az 1927-ben született drezdai képzőművész, Karl-Heinz Adler munkásságának bemutatására vállalkozik. Az idén 90 éves Adler a német absztrakt művészet fontos alakja, újrafelfedezése napjainkban folyik Németországban. Alkotói tevékenységének jelentős időszakát korlátozta a rendszerváltás előtti kultúrpolitika ideológiája: a néhai NDK területén Adler sokáig háttérbe szorult az absztrakt művészeti törekvéseket elvető szocialista környezetben. Bár Adler az 1970-es, 80-as évektől több magyar művésszel is kapcsolatban állt, személye és művei rejtve maradtak a szélesebb hazai közönség előtt.

A két budapesti kiállítás legfőbb érdekessége, hogy Adler életművén keresztül a magyar művészet eddig kevéssé vizsgált jelenségei kerülhetnek fókuszba. A kurátorok különböző megközelítésből azt vizsgálják, hogy a szocialista időszakban kevésbé tolerált absztrakt művészet jelenségei a tiltások ellenére milyen formákon keresztül tudtak érvényesülni. Erre utal a kiállítás címe is. 

A Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár kiállítása a „magyar absztrakció” egy sajátos szeletét tárja fel: Karl-Heinz Adler geometrikus épületplasztikáiból kiindulva azt vizsgálja, hogy a hetvenes-nyolcvanas években a magyarországi középületeken milyen módon jelenhetett meg az autonóm művészetként egyébként elutasított geometrikus absztrakció.

A tárlatvezetés a kiállításra váltott belépőjeggyel látogatható.

16.30-tól a Kiscelli Múzeumban Branczik Márta és Leposa Zsóka tartanak tárlatvezetést

előtte a  Kassák Múzeumban 15.00-tól Sasvári Edit és Juhász Anna tartanak tárlatvezetést.

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.

hymex2021