esemény
Kurátori tárlatvezetés a Különutak című kiállításon | Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció | Fővárosi Képtár - Kiscelli Múzeum

kurátor | Branczik Márta, Leposa Zsóka

megnyitó | 2017. junius 10. 16:30

web | http://www.fovarosikeptar.hu/

a kiállítás bezárása | 2017. szeptember 17.

cím | Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár, 1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

Térkép

Kurátori tárlatvezetés a Különutak. Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció című kiállításon

A Kassák Múzeum és a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár közös kiállítása (Különutak. Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció) az 1927-ben született drezdai képzőművész, Karl-Heinz Adler munkásságának bemutatására vállalkozik. Az idén 90 éves Adler a német absztrakt művészet fontos alakja, újrafelfedezése napjainkban folyik Németországban. Alkotói tevékenységének jelentős időszakát korlátozta a rendszerváltás előtti kultúrpolitika ideológiája: a néhai NDK területén Adler sokáig háttérbe szorult az absztrakt művészeti törekvéseket elvető szocialista környezetben. Bár Adler az 1970-es, 80-as évektől több magyar művésszel is kapcsolatban állt, személye és művei rejtve maradtak a szélesebb hazai közönség előtt.

A két budapesti kiállítás legfőbb érdekessége, hogy Adler életművén keresztül a magyar művészet eddig kevéssé vizsgált jelenségei kerülhetnek fókuszba. A kurátorok különböző megközelítésből azt vizsgálják, hogy a szocialista időszakban kevésbé tolerált absztrakt művészet jelenségei a tiltások ellenére milyen formákon keresztül tudtak érvényesülni. Erre utal a kiállítás címe is. 

A Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár kiállítása a „magyar absztrakció” egy sajátos szeletét tárja fel: Karl-Heinz Adler geometrikus épületplasztikáiból kiindulva azt vizsgálja, hogy a hetvenes-nyolcvanas években a magyarországi középületeken milyen módon jelenhetett meg az autonóm művészetként egyébként elutasított geometrikus absztrakció.

A tárlatvezetés a kiállításra váltott belépőjeggyel látogatható.

16.30-tól a Kiscelli Múzeumban Branczik Márta és Leposa Zsóka tartanak tárlatvezetést

előtte a  Kassák Múzeumban 15.00-tól Sasvári Edit és Juhász Anna tartanak tárlatvezetést.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.

hymex2021