esemény
A láthatatlant láthatóvá tenni | Boros Tamás | K28 Lakás-Galéria

megnyitó | 2017. május 24. 19:00

a kiállítást megnyitja | Kozák Csaba

a kiállítás bezárása | 2017. junius 11.

cím | Budapest, 7.ker. Kazinczy u. 28

Térkép

Boros pályája a 70-es évek közepén figurális és absztrakt vonalrajzok hezitálásával indult. 1979-es találkozása Fajó Jánossal és a folyamatos szakmai kontaktus jelentette számára a legalapvetőbb és legmeghatározóbb élményt, s adott életre szóló segítséget alkotói programja kialakításához. Megtalálta a szemlélet és a kifejező eszköz közötti kapcsolat lényegét, s a konstruktív és geometrikus művészetszemlélet építkezéséből egy konkrét formaképző művészet és tradíciója felé indult.

Hatással volt rá az op-art, geometrikus elemeit felhasználva, a formákból jel-rendszert épített. A dinamikus jel szerkezetekből formák lettek, majd megjelentek a térbeliséget kutató szabad geometriai formázott vásznai, melyek későbbi formázott fa alkotásain is vissza-visszatérnek.

Boros következetesen konkrét formaképző művész, munkáiban elsősorban az egzakt – szimmetrikus – alakzatokhoz ragaszkodik a síkban és a térben is. Alkotásai az alap organikus formák konstrukciós elrendezésére és az elemek találkozására épülnek, ahol a megszemélyesített szubjektív formaelem, a feszes formaegység rendszerbe áll, s közöttük csengő feszülés, szinte mozdíthatatlan és megbonthatatlan viszony alakul ki.

Plasztikai és sík-plasztikai alkotásai szoros kötődést mutatnak festészetével. Háromdimenziós alkotásai valójában festett vásznainak és formázott alkotásainak térbeli megvalósításai, melyek által életre keltett fények és árnyékok legkisebb változása is minden pillanatban egy új konstellációt és új látványt kelt életre. A formák kapcsolódása, érintkezése és áthatása játékos dinamikai hatást kelt. Ritmusuk s kölcsönhatásuk, az egyöntetű simaságú felületek és a festék tiszta monokróm színei egymást erősítik.

A kiállítást megnyitja:
Kozák Csaba - művészeti Író

 

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.

Besny� �va -- Szem�lyes t�vols�g