esemény
Kettős Fókusz | Somody Péter | Molnár Ani Galéria

megnyitó | 2017. május 5. 18:00

a kiállítást megnyitja | Fenyvesi Áron, kurátor Trafó Galéria

web | http://www.molnaranigaleria.hu...

a kiállítás bezárása | 2017. junius 30.

cím | Molnár Ani Galéria

Térkép

A Molnár Ani Galéria Somody Péter legújabb festményeit és lightbox-ait mutatja be. A művész aktuális munkáinak központi kérdései, hogy a háttér és előtér kapcsolata milyen vizuális módon vizsgálható, illetve a kompozíció és perspektíva klasszikus kérdéskörei hogyan nyerhetnek új jelentést. A forma, a szín, a perspektíva és a felület változó ritmikájának felsorakoztatásával a műalkotások több szintű olvasatot eredményeznek.
Somody olyan képek alkotásával hívja elő a forma és a formálatlanság találkozásának könnyedségét, ahol a kép egyik része rejtőzködő, míg a másik élesen előtűnik, annak ellenére, hogy a megjelenő elemek, színkombinációk ugyanolyanok, vagy hasonlóak. Fókuszpontok ütköztetésével éri el azt a hatást, amely a sűrűséget, a sokszínűséget felfedi munkáiban, ami egyszerre a nézővel való kommunikáció első lépéseként is értelmezhető nála.
Legfrissebb munkáiban is visszanyúl saját maga által kifejlesztett játékos nyelvezethez, amely az egyszerű, organikus formák, finoman kiválasztott színek és tudatos festészeti hangsúlyok összességéből áll. A felhasznált motívumok visszatérő formavilágról árulkodnak, az ovális, amorf vagy eltorzuló formák felsorakoztatása a festményeken arra szolgál, hogy a munkáknak egységet és sorozatjelleget biztosítsanak.  A lépten, nyomon megjelenő rácsszerkezetre, vagy a rácsszerkezet lenyomatára felhúzott perspektivikus narratívákat akár optikai játékként is értelmezhetjük.
Az aktuális kiállítás esetében visszafogott színvilág, - ami kevésbé jellemző előző munkáira, mert a színek és árnyalatok fontos alkotó- és történeti elemként szerepelnek festményein - most inkább a monokróm szférában mozog, így könnyebben teremti meg azt a mimikát, ami a rejtőzködő és előtűnő képi szituációját megalkotja.
Somody Péter (1963) Veszprémben született, Pécsett élő és alkotó művész.  A pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem rajz szakos hallgatója volt Keserü Ilonánál. Tanulmányokat folytatott a Pécsi Egyetemen induló Képzőművészeti Mesteriskolájában, valamint a Pécsi Egyetem DLA képzésén vett részt festészet szakon, mesterei Keserü Ilona és Konkoly Gyula. 1997-98 -ban a Müncheni Akademie der Bildenden Künste hallgatója volt. 1999 -ben beválogatták a Haus der Kunst München „Junge Kunst” kiállításának résztvevői közé. Ebben az időszakban több csoportos kiállításon is szerepelt Münchenben és Bajorországban. Jelenleg a PTE Művészeti Kar, Festészet Tanszék egyetemi tanára. Munkái rendszeresen szerepelnek hazai és nemzetközi kiállításokon Münchenben, Nürnbergben és Stuttgartban. 2000-ben Strabag-díjazott, 2015-ben pedig a Munkácsy-díjazottak egyike volt.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.

Besny� �va -- Szem�lyes t�vols�g