esemény
AGORAFÓBIA, FOBOFÓBIA - Az FFS újtagos kiállítása | Balogh Viktória, Bilák Krystyna, Palkó Anna, Pomsár Miklós, Puszt Zsófia, Sztrehalet Oxána, Téglásy Lili | K. A. S. Galéria

kurátor | Szilágyi Róza Tekla

megnyitó | 2017. március 10. 19:00

a kiállítást megnyitja | Szilágyi Róza Tekla

web | https://www.facebook.com/event...

a kiállítás bezárása | 2017. március 21.

cím | K.A.S. Galéria, 1114 Budapest, Bartók Béla út 9.

Térkép

AGORAFÓBIA, FOBOFÓBIA
Az FFS újtagos kiállítása


Agorafóbia: nyilvános helyeken való megjelenéstől való félelem.
Fobofóbia: fóbiáktól való félelem.


A fényképezésre mint a körülöttünk lévő világ leképezésének eszközére, a technikai kísérletezés terepére gondolunk leggyakrabban. Hiába igyekszik elkerülni az ember az általánosítások útvesztőjét, amikor fényképészetről beszélünk – legyen az ábrázoló vagy konceptuális, staged photography avagy dokumentum-értékkel létrehozott kép – sokszor csak a végtermékkel, a kétdimenziós képpel foglalkozunk. Ez az esetek nagy részében talán így is van rendjén, azonban az FFS 2017-es új tagjait bemutató kiállításán egy huszárvágással vitába szállunk a megszokásból elfogadott felállással.. A kiállítás azt a jelenséget igyekszik górcső alá helyezni, hogy minden alkotó-tevékenységgel foglalkozó személy egy munka formálásán és véglegesítésén dolgozik. Legyen szó materiális avagy immateriális végtermékről, a felállás ugyanaz: az alkotó elhelyez valami új, remixelt, idézett elemet a világban. A világ pedig relációt alakít ki ezzel az új elemmel.

Legalábbis a romantikus utópiákban. A valóság talaján mozogva azonban az a leggyakoribb tapasztalat, hogy az alkotások születésük pillanata után – már ha létezik egy ilyen pillanat – belekerülnek a közös index-rendszerbe és csak a vájtfülű, célzottan keresgélő kutatók érdeklődése által kerülnek fel újra és újra a felszínre. A relációk így sokkal lassabban alakulnak ki, az esetek nagy részében nem is dokumentálódnak – az alkotó sokszor visszajelzés nélkül marad, a befogadó pedig kérdezési lehetőség nélkül.

Legyen szó akár képzőművészetről, színpadon nyújtott produkciókról, irodalomról vagy iparművészetről, az alkotások kontextusba helyezése mellett a befogadó és alkotás közti relációk megszületése az, amely életben tart/hat/ja a kulturális színteret.

Pályakezdő alkotók esetében ezek a visszajelzések és munka-debütálási szituációk létfontosságúak a megfelelő szakmai impulzus, útmutatás és inspiráció szempontjából. Azonban ezek a szituációk az esetek legnagyobb százalékában csupán a jól megszokott egyetemi közegben avagy néhány művészeti pályázat prezentációs fordulójában teremtődnek meg – abban a helyzetben, amely igazán erre alkalmas, a kiállítási szituációkban nem.

Az FFS 2017-es új tagos kiállítása, az Agorafóbia, fobofóbia a kurátor és az új tagok tapasztalataiból és igényeiből merítve igyekszik körüljárni a kérdésfelvetést és bemutatni azt, hogy mindkét fél számára hasznos lehet egy élő párbeszéd.

Új tagok: Balogh Viktória, Bilak Krystyna, Palkó Anna, Pomsár Miklós, Puszt Zsófia, Sztrehalet Oxána, Téglásy Lili

Kurátor: Szilágyi Róza Tekla
Installáció, kiállítás-design: Nyoszoli Kinga

Megnyitó: 2017. március 10. (péntek) 19:00

A kiállítást megnyitja: Szilágyi Róza Tekla
 

A kiállítás megtekinthető: 2017. március 21-ig.
(nyitvatartás: K-P 14:00-18:00)


K.A.S. Galéria
1114 Bp., Bartók Béla út 9.
+36 30 906 1764
kasgaleria@gmail.com
kasgaleria.tumblr.com
facebook.com/kasgaleria

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.

OFF Biennale