esemény
IF YOU KNEW IT, WHY DIDN’T YOU DO SOMETHING ABOUT IT? | Gáldi Vinkó Andi, HIN | Deák Erika Galéria

megnyitó | 2024. október 17. 18:00

a kiállítást megnyitja | Kristina McLean

a kiállítás bezárása | 2024. november 22.

A DEÁK ERIKA GALÉRIA következő kiállításán GÁLDI VINKÓ ANDI és HIN közös munkáját mutatja be: IF YOU KNEW IT, WHY DIDN’T YOU DO SOMETHING ABOUT IT?
 
Gáldi Vinkó Andi legújabb sorozatát a Hongkong-ban született, London és Athén közt ingázó képzőművész barátjával, HIN-nel, valamint hatéves kislányával, Danával készítette.
 
Hogyan beszéljünk gyermekeinknek a közelgő klímakatasztrófáról, a globális konfliktusokról és válságokról? Gáldi Vinkó korábbi munkáinak - köztük a nemzetközileg is elismert „Sorry I Disappeared I Gave Birth But Now I’m Back” című fotósorozatából készült, Kraszna Krausz Fotókönyv-díjat nyert könyvének folytatásaként, továbbra is a szülői lét lehetséges megközelítési módjait vizsgálja.
 
A mélyen személyes és megrendítő, fotóalapú művekből álló „If you knew it why didn’t you do something about it” sorozat alapvetően az éghajlat változásának és abból fakadó vészhelyzetének elfogadására mutat egyéni alternatívákat, miközben egy anya és lánya közti különleges kommunikációt, alkotófolyamatot is bemutat. Gáldi Vinkó fotóit HIN és Andi lánya felülrajzolással, szövegekkel, kollázsokkal egészítik ki, olyan dimenziókat adva a már létező műveknek, amelyektől azok több, globálisan is értelmezhető jelentés-rétegeket kapnak.
 
A gyerekrajzok őszinte gesztusai, a street art és a firka megjelenése, a ragasztott elemek jelenléte olyan  feszültséget ad a munkáknak, mintha Gáldi Vinkó már elfogadta volna, hogy az általa elképzelt biztonságos kép, vagyis az eredeti fotója, már csak illúzió lenne. Ebben a világban már túl sok a külső tényező és valóban képtelen vágy az, hogy a gyerekeinket teljes biztonságban nevelhessük fel? Az éghajlati katasztrófa mellett ezek a művek a társadalmi közönyről, az apátiáról is szólnak, miközben azt is megmutatják, hogy milyen nevetni azon, ami lassan elnyel majd minket.  Az a dilemma, hogy egy lángoló világban vállaljunk-e gyermeket, nem csupán személyes küzdelem - ez a kollektív válságunk tükörképe. Hogyan teremtsünk életet, teremtsünk-e egyáltalán, ha tudjuk, hogy az a káosz felé tart?
 
Gáldi Vinkó Andi (sz. 1982, Budapest) nemzetközileg is ismert és elismert fotóművész. Munkái vizuális analógiákat vonnak az anyaság és a nőiesség személyes és intim élményei, valamint a felnőtté válás, az öregedés, a veszteség, illetve a nyugat- és kelet-európai ideológiák közötti konfliktus egyetemes emberi tapasztalatai között. Munkáit számos hazai és nemzetközi kiállításokon is bemutatták, többek között a Photo London Discoveryn, a londoni TJ Boultingban, Robert Capa Centerben, fotóival a legnevesebb nemzetközi újságok, mint a Guardian, New York Times vagy az M Le magazine du Monde lapjain találkozhatunk.
 
HIN (sz. 1981, Hongkong) művész és designer, Londonban, valamint Athénban él és dolgozik. Gyakorlata sokrétű, magában foglalja a falfestészetet, festészetet, grafikát, szobrászatot, animációt és illusztrációt. Gazdag képzeletvilágát a keleti és a nyugati kultúrából és ideológiákból egyaránt meríti, gyakran gyermeki esztétikát használva, hogy a kortárs globalizált létállapotról csípős szatírát és kritikát fogalmazzon meg.
Jótanács

Ha egy időpontra kattint, akkor az ikOn megmutatja, hogy erre a napra milyen eseményeket regisztráltak.