esemény
Feels Like Home. Again | Ekrem Yalcindag | am projects

kurátor | Farkas Tiffany

megnyitó | 2024. október 10. 18:00

a kiállítást megnyitja | Rieder Gábor

web | https://fb.me/e/5ATILjF1C

a kiállítás bezárása | 2024. november 30.

cím | Molnár Ani Galéria, 1088 Budapest, Bródy Sándor u. 36.

Térkép

A Feels Like Home. Again c. kiállítás Ekrem Yalcindag első önálló bemutatkozása Magyarországon, amely a művész elmúlt évtizedének alkotói tevékenységét öleli fel. A Molnár Ani Galériában a művész olyan nemzetközileg jól ismert sorozataiból mutatunk be munkákat, mint a Tondo, Infinity vagy a Natures.

Ekrem Yalcindag 1964-ben született Törökországban, művészeti tanulmányait Izmirben és Frankfurtban végezte, Hermann Nitsch tanítványaként. Jelenleg Berlinben, Frankfurtban, valamint Isztambulban él és alkot.Többlaki élete művészetében is formát ölt: festményein a különböző kultúrák esztétikai világát és művészettörténeti hagyományait köti össze, amelyeken egyaránt megjelennek a nyüzsgő nagyváros impressziói, vagy a Color Field irányzat hagyatéka, ahogyan az iszlám ornamentika gazdagsága vagy a közel-keleti szőnyegszövés tradíciói is.

A kiállítás címe a művész vászonnal való bensőséges kapcsolatára reflektál, amely számára egy olyan otthonos tér, ahol spirituális szabadságban alkothat, és egy békés, autentikus valóságot hozhat létre. Yalcindag művészete a kortárs festészetben különleges helyet foglal el a tradíciók és az innovációk metszetén. Képeit a harsány színek átmenetei és a művész szignifikáns impasto technikájának ritmusa kelti életre. A kép kilép a vászon síkjából, így sokszor nem a vászon a hordozó, hanem maga a festék. Kézjegyévé vált, hogy több évtizede a legkisebb, Da Vinci NOVA 0-ás méretű ecsettel olyan faktúrákat hoz létre a vastag festékrétegben, amik a fonott kosár tapintását, növényi ornamentikát vagy térképszerű mintázatokat elevenítenek fel. A fakturált festékréteg így megőrzi a művész időigényes, elmélyült és meditatív festői attitűdjét. A festékréteg dinamikus, apró hullámain táncot jár a néző szeme, a vibráló színek váltakozásával pedig maga a kiállítótér is pulzálni kezd.

Jótanács

Az ikOn oldalain elhelyezett hirdetésekkel (bannerekkel) a kortárs képzőművészeti események nagyobb látogatottsága érdekében végzett munkát támogatja!

az ikOn médiaajánlata