esemény
Káldi Katalin: Hét válasz | Káldi Katalin | Magyar Képzőművészeti Egyetem

megnyitó | 2024. október 8. 18:00

a kiállítást megnyitja | Páldi Lívia művészettörténész

web | http://www.mke.hu/aktualis/ind...

a kiállítás bezárása | 2024. október 25.

cím | MKE Epreskert, Parthenón-fríz terem (1063 Budapest, Kmety György utca 26-28.)

Térkép

A hetes szám sok szempontból és területen kivételezett, határszámnak tekinthető. Nemcsak a késő antik oktatási hagyományokból származó szabad művészetek, hanem a zenei alaphangok száma is hét. Ez a szerencsésnek és misztikusnak tartott szám jelképezheti a test és a lélek fejlődési egységét, vagy akár a hippokratészi orvoslásban a betegségek lefolyásának mérésére szolgáló időszakot is. Míg a hetes szám a határvonalat, az átlépés előtti állapotot képviseli, addig a tízes szám a teljességet, egy új szakasz kezdetét, a lezárást és a kiteljesedést jelenti.

Az installációban megjelenő tíz poliéder a legrégebbi iparilag előállított valódi szintetikus műanyagból, a bakelitből készült. A textilbakelit itt nem burkolat, hanem a tárgyak formáló szerkezeti anyaga.
A szimmetrikus testek konstellációja képi reprezentációk, térbeli mintázatok, elbeszélések közötti asszociatív kapcsolatok modellje. Az a komplex, enciklopédikus gondolkodás szervezi, amely Káldi Katalin évtizedek elmélyült, kísérletezést sem nélkülöző munkájának alapja.
A látszólagos rend azonban, mint más munkacsoportok eseteben is, csupán illúzió, amely ellenáll minden gyors következtetésnek.
Páldi Lívia

Finisszázs: Káldi Katalin és Páldi Lívia közös tárlatvezetése
Időpont: 2024. október. 25. 18.00

Támogató: NKA

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.