esemény
Hurrikán | Miriam Salamander, Somló Dávid | Budapest Galéria

kurátor | Hermann Júlia

megnyitó | 2024. szeptember 22. 11:00

web | https://budapestgaleria.hu/_/2...

a kiállítás bezárása | 2024. november 10.

cím | Budapest Galéria

Térkép

Miriam Salamander és Somló Dávid egy lassan kibontakozó környezetbe invitálja a közönséget, ahol több érzékszervre ható benyomások fogadják a látogatókat. A Salamander készítette légies papírtestek vizuális tájékozódási pontokként lebegnek, míg Somló kiállítótérre szabott hanginstallációja folyamatosan vibráló közegként vezeti a látogatót a Budapest Galéria felső emeleti terében. A két elemet a stratégiai pontokon elhelyezett, ventilátorokból áramló, bizonyos időközönként ritmikusan pulzáló levegő köti össze. Amellett, hogy a munkákat a térben fizikailag is összekapcsolja a légmozgás, külön-külön is meghatározza őket a levegő. Míg Salamander vászon- és abakaszálból, valamint fémhuzalból készült papírtárgyai a meleg levegőben száradva nyerik el végső formájukat, addig Somló a légáramlást és az ahhoz kapcsolódó különböző hangzásokat veszi alapul munkájában.

A gerjesztett fuvallat a kiállítás és a látogatók határait is megkérdőjelezi. A munkák egymással és a térrel kialakított érzékeny kapcsolódása, viszonyrendszere egyszerre vonja be a látogatókat a térben fizikailag is érzékelhető kapcsolatba, és kíván rámutatni a kiállítótéren kívüli, a légmozgással és hőmérsékletváltozással összefüggő, egyre aggasztóbb történésekre. Ez a lassú befogadást egyszerre igénylő és kínáló kiállítás ugyanakkor a tágabb összefüggések értelmezésének is teret ad. A munkák nem kínálnak konkrét válaszokat a globális felmelegedésre; lehetőséget nyújtanak azonban arra, hogy egyéni kapcsolódási pontokat felállítva mindenki érzékenyebben reagálhasson az őt körülvevő változásokra.

Miriam Salamander 2021-ben a Budapest Galéria és a Schafhof – Europäisches Kunstforum Oberbayern művészcsere programjában vett részt.

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.