esemény
BARTL JÓZSEF – Az önazonosság motívumai | Bartl József | Ferenczy Múzeumi Centrum

kurátor | Deim Réka művészettörténész

megnyitó | 2024. szeptember 13. 18:00

a kiállítást megnyitja | Kopin Katalin művészettörténész, a Capa Központ kurátora

web | http://femuz.hu

a kiállítás bezárása | 2025. február 2.

cím | Szentendrei Képtár, Szentendre, Fő tér 2-5.

Térkép

Bartl József Munkácsy Mihály-díjas festőművész tiszteletére rendez életműkiállítást a Ferenczy Múzeumi Centrum a Szentendrei Képtárban.

Megnyitó: szeptember 13. péntek, 18:00
A kiállítást megnyitja: Kopin Katalin művészettörténész, a Capa Központ kurátora
Közreműködik: Barakonyi Brúnó jazzbőgős
Kurátor: Deim Réka művészettörténész
Helyszín: Szentendrei Képtár, Szentendre, Fő tér 2–5.
A kiállítás 2024. szeptember 14. – 2025. február 2. között, csütörtöktől vasárnapig 10-18 óráig látogatható.


Bartl József festőművész (1932–2013) a hatvanas-hetvenes években megújuló magyarországi absztrakt képzőművészet egyik jelentős alakja. Művészi identitását két helyszín és a hozzájuk kapcsolódó kulturális közeg határozta meg: Soroksár és Szentendre. Soroksáron született, német nemzetiségi családban, és a sváb kultúra egész életében lényegi azonosulási pont maradt számára. Miután 1972-ben műtermet kapott a szentendrei Régi Művésztelepen, művészi látásmódja radikálisan átformálódott, és néhány éven belül végérvényesen kialakult az archaikus-népművészeti motívumokat festői jelekké transzponáló művészi formavilága. Szentendre építészeti és festészeti hagyományai a lokális motívumkincs egyre mélyülő értelmezési lehetőségeire inspirálták, és a művésztelepen olyan intellektuális környezetbe került, amely egyéni hangja megtalálására ösztökélte. 1976-tól készült műveinek főszereplőivé a többrétegű jelentéssel felruházott motívumok váltak, és ez a szimbolikus, „képírásszerű” kifejezésmód az 1981-től jelentkező „rácsozatos” képein meg inkább meghatározóvá vált.
Bár pályája jelentős részére rányomta bélyegét a korszak keretek közé szorított világa, jellegzetes, néhány alapmotívumra (szív, tulipán, kereszt, fejfa, hullám, bábu, ék, kör) épülő művészetében mégsem játszott központi szerepet a politikai állásfoglalás kérdése. Sokkal inkább saját belső világának feltérképezésére összpontosított és olyan művészi kifejezésmódokat keresett, amelyekben otthonra talált. Életműve abban a szellemi közegben gyökerezett, amely meghatározta a hatvanas években induló művészgeneráció látásmódját, különösen Keserü Ilona, illetve Bak Imre, Deim Pál, Nádler István és a Zuglói Kör egyéb művészei tekintetében. A klasszikus avantgárd mesterek (Braque, Klee, Matisse, Picasso) művészetéből levont tanulságok mellett elsősorban a harmincas-negyvenes évek progresszív hazai törekvései inspirálták, így munkássága szervesen illeszkedik abba a Korniss Dezső és Vajda Lajos, illetve tágabb értelemben az Európai Iskola által képviselt hagyományba, amely kijelölte a háború utáni művészet magyarországi történetének irányait.
* * *
Programok:
OKTÓBER 19. SZOMBAT, 16:00
Soroksár és Szentendre
Wehner Tibor művészettörténész tárlatvezetése
OKTÓBER 26. SZOMBAT, 16:00
Múzeumi Mesék – önismereti foglalkozás
Nagy Luca meseterapeutával 18+
NOVEMBER 16. SZOMBAT, 16:00
Bartl József és Szentendre
Bodonyi Emőke művészettörténész tárlatvezetése
DECEMBER 5. CSÜTÖRTÖK, 11:00
Szenior Csütörtök
JANUÁR 4. SZOMBAT, 16:00
A műgyűjtő szemével
Wolfart János szubjektív tárlatvezetése
JANUÁR 23. CSÜTÖRTÖK, 17:00
Katalógus-bemutató és kurátori tárlatvezetés
A katalógust bemutatják:
Deim Réka és Kertész László művészettörténészek
JANUÁR 31. PÉNTEK, 17:00
Zenés finisszázs
* * *
A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
* * *
Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja

Jótanács

Ne elégedjen meg az artKomm levelek olvasásával! Az ikOn weboldalán sokkal több információt talál az eseményekről.