esemény
Az Európai Művész Háza – Nemzetközi projekt a Magyar Képzőművészeti Egyetemen | művészek | Magyar Képzőművészeti Egyetem

kurátor | Mélyi József, Keszegh Ágnes

megnyitó | 2024. szeptember 18. 18:00

a kiállítás bezárása | 2024. október 8.

 
A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói három másik európai művészeti egyetem diákjaival közösen hoznak létre egy elképzelt, jövőre vetített épületet, az Európai Művész Házát. A nemzetközi projekt a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay termében valósul meg 2024 szeptemberében.
A projekt kiindulópontja a címbe foglalt három szó, és a belőlük következő, jövőre irányuló három kérdés. Hogyan képzeljük el Európát? Mit gondolunk a művész jövőjéről? Milyen házat vagyunk képesek közösen építeni? A saarbrückeni, a drezdai, a rigai és a budapesti művészeti egyetemek hallgatói egy héten át a saját maguk által meghatározott szabályok szerint építkeznek, illetve közös akciókkal, performatív eseményekkel folyamatosan belakják az MKE Barcsay termében létrejövő tereket. 
 
A projekt egyrészt magáról az építés folyamatáról szól, másrészt arról is, hogy a jövő művészetét, illetve a jövő Európáját elgondoló alkotók miként tudnak majd közösen létezni az általuk berendezett házban. A munkában a hallgatók mellett állandó segítők és meghívott vendégek is részt vesznek; a házavatón a tervek szerint egy közösen létrehozott performanszra kerül sor.
 
A projektben résztvevő egyetemek:
 
Magyar Képzőművészeti Egyetem
https://www.mke.hu/index.php 
 
Hochschule der Bildenden Künste Saar 
https://www.hbksaar.de/ 
 
Dresden University of Fine Arts // Hochschule für Bildende Künste Dresden
https://www.hfbk-dresden.de/ 
 
Art Academy of Latvia
https://www.lma.lv/en
 
A projekt támogatói: Erasmus BIP, NKA
 
Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.