esemény
Wiosna van Bon: Family Stranger | Wiosna van Bon | Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ

kurátor | Don Tamás

megnyitó | 2024. augusztus 7. 18:00

a kiállítást megnyitja | Don Tamás

web | https://modemart.hu/program/ki...

a kiállítás bezárása | 2024. szeptember 5.

cím | MODEM Project Space

Térkép

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ szeretettel meghívja Önt legújabb kiállításának megnyitójára augusztus 7-én 18 órakor a Project Space-ben!

A kiállításról:
A MODEM Project Space egyik fontos küldetése, hogy fiatal külföldi művészeket mutasson be a debreceni közönségnek. Ennek a törekvésnek az első állomása Wiosna van Bon holland-lengyel fotós Family Stranger című egyéni kiállítása. A fotósorozat olyan családokkal foglalkozik, amelyek esetében az egyik tag börtönbe került. Az alkotó lírai módon, absztrahálva mutatja be azokat a lelki folyamatokat, amelyeken a családtagok és az elítéltek a büntetés-végrehajtás ideje alatt potenciálisan keresztülmennek.

A képek a börtönben és a családtagok otthonaiban vagy azok közvetlen környezetében készültek. Ezeket a helyszíneket egészítik ki különböző tárgyak, leginkább játékok, amelyek legtöbbször – a börtön ridegségének ellenpontozásaként – a szülő-gyermek viszonyra és a gondtalan kinti világra utalnak. A tematikából következően az elhallgatás, a bezártság és a megfigyeltség motívumai dominálnak a fotókon, de a növények felbukkanásával felsejlik az újrakezdés reménye is. A képek mellett a kiállításon egy-egy a hazai büntetés-végrehajtásban dolgozó debreceni pszichológussal és szociális munkással készült videóinterjú segíti a nézőket, hogy árnyaltabban láthassák, mit élnek át az elítéltek és a hozzátartozóik.

A fotósorozat egyik legfontosabb célja annak felmutatása, hogy a börtönbüntetését töltő személy családja is „elítélt”: a családtagok hasonlóan egyfajta bebörtönzést élhetnek át a mindennapjaikban. Az ezt elszenvedő családok élete szégyennel telve folytatódik, miközben a bűnöző a való világtól elszakadva egy felügyelő és fegyelmező rendszerbe kerül.

Kiállítóművész: Wiosna van Bon

Kurátor: Don Tamás

A megnyitó programja:
Köszöntő gondolatok és tárlatvezetés Don Tamással, a MODEM vezető kurátorával.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Az esemény mindenki számára ingyenes!

A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy a programok során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk.

Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum