esemény
ÚJ MUNKÁK | Gál András | K. A. S. Galéria

megnyitó | 2024. julius 24. 18:00

a kiállítást megnyitja | Prieger Zsolt

web | https://www.facebook.com/event...

a kiállítás bezárása | 2024. augusztus 23.

cím | K.A.S. Galéria, 1114 Budapest, Bartók Béla út 9.

Térkép

Gál András
ÚJ MUNKÁK

Megnyitó: 2024. július 24. szerda 18 óra
Megnyitja: Prieger Zsolt zenész

„Festőnek az olyan embert nevezzük: akinek valamilyen, kimerítően talán soha meg nem magyarázható, de az örök titkok talányos módján, sohasem szűnő szerves kapcsolatban, egymástól elválaszthatatlanul folyamatosan működik az ujja – keze – szeme – agya.
A lélek működteti őket, mert szabadon szárnyalni szeretne, az érzelem fölemeli őket, a szellem kiragadja az anyagot önmagából, a biológiai gesztust a biológiából, az egész csuszpingolt kenceficét, képpé, látvánnyá, látomássá, sőt anyagtalanná téve. Új valóság születik, ha a festő nemcsak festő, hanem művész is. Ezt a fajta valóságot nevezzük képi valóságnak.
Integráltan, koordináltan, Neumann János és Jean Piaget kutatásai óta, így mondják néhány évtizede. Íme az örökmozgó, a perpetuum mobile. Tehát mégis létezik! Úgy hívják: Festő.”


Kovács Attila: A kevés ugyanolyan élvezetet okoz, mint a sok–és viszont! – Gál András munkái ürügyén  (1996)

 

Gál András (1968) annak a fiatal festőgenerációnak a tagja, akik aktív résztvevői voltak, egyúttal képviselői is, annak a művészeti radikalizmusnak, ami előkészítette és megalapozta azt a rendszerváltás utáni eszmeiséget, ami a  művészet határainak kiterjesztésére irányult.
Gál a kilencvenes évek óta foglalkozik monokróm festészettel. Művészetére a szigorú szín- és formakezelés jellemző. Alkotásait egyetlen szín, annak árnyalatai és tónusai határozzák meg.  Munkái nem korlátozódnak puszta esztétikai kielégülésre, sokkal fontosabb a tartalmi megfontoltság, ahogy a kép, a piktúra önmagáról és önmagára  reflektál és fogalmaz meg újabb és újabb kérdéseket. 
Gál András számos hazai és nemzetközi sikert tudhat magáénak. Kiállított többek között a budapesti Ludwig Múzeumban, a Műcsarnokban, az oberhauseni Verein für Aktuelle Kunstban valamint a new yorki Hunter College/ Time Square Galleryben. 2021-ben Munkácsy Mihály-díjban részesült.

A kiállítás megtekinthető: 2024. augusztus 23-ig

K.A.S. Galéria
1114 Budapest, Bartók Béla út 9.
(nyitvatartás: szerda, csütörtök, péntek 15:00 - 18:00, valamint előzetes bejelentkezéssel)
Tel.: +36 20 986 8601
kasgaleria@gmail.com
facebook.com/kasgaleria
instagram.com/kasgaleria
kasgaleria.hu

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.