esemény
A város falain, 1947-2021 | Jacques Villeglé | Pécsi Galéria m21

kurátor | Thierry Raspail

megnyitó | 2024. junius 20. 18:00

a kiállítást megnyitja | Thierry Raspail, Zag Gábor, Fekete Valéria

web | https://www.pecsigaleriak.hu/

a kiállítás bezárása | 2024. szeptember 22.

A pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériája büszkén mutatja be Jacques Villeglé (1926-2022), a POP ART úttörőjének és a STREET ART látnokának művészi univerzumát. A város falain című kiállítás lenyűgöző gyűjteményt tár elénk, több mint 140 alkotással, amelyek az elmúlt 74 év során készültek. A június 20-án nyíló tárlat igazi művészeti csemege, amely minden szempontból bemutatja Villeglé munkásságát, a szaggatott plakátoktól a kollázsokig, a filmektől a matricákig és a kriptográfiákig.
 
Jacques Villeglé többször is meglepő újdonságokkal forradalmasította a művészet világát: 1949-ben első szakadt plakátjával, 1950-ben az első avantgárd filmjével, és 1969-ben az első szociálpolitikai grafikájával. Művei vászonra, palatáblára és háromdimenziós szobrokra készültek, később pedig közvetlenül a város falaira, monumentális sablonok segítségével. A 2000-es években utcai matricáit lenyűgöző, spontán kollázsokba rendezte, bizonyítva, hogy művészete szervesen kapcsolódik a mindennapi élethez, a populáris kultúrához és a magaskultúrához.
 
Villeglé volt az első művész, aki az utca nyers, autentikus nyelvét a múzeumok elegáns falai közé vitte. Az ő munkássága ad hangot a névtelen városi költészetnek, amelyet a mindennapi emberek hoztak létre. Az ő látásmódja új, friss megközelítést kínál a műalkotások befogadásához, és számtalan street art művész számára jelent inspirációt és viszonyítási pontot.
 
Fekete Valéria, a pécsi Zsolnay Örökségkezelő NKft. Vizuális Művészeti Centrumának művészeti vezetője a kiállítás kurátori feladataira Thierry Raspail-t a Jacques Villeglé Örökség tiszteletbeli főkurátorát, a lyoni kortárs művészeti múzeum és biennálé alapítóját kérte fel, aki baráti viszonyt ápolt a 2022-ben elhunyt művésszel. A kiállításmegnyitó a művész lányai, Adeline és Valérie Villeglé személyes jelenlétében kerül megrendezésre.
Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.