esemény
A FORRADALOM SZENT LELKE - Baloldali magyar művészek Moszkvában, 1921-ben | Daniel Bulatov | Kassák Múzeum

megnyitó | 2024. junius 7. 17:30

web | https://kassakmuzeum.hu/hu/ese...

cím | Kassák Múzeum, 1033 Budapest, Fő tér 1. (Zichy-kastély)

Térkép

DANIEL BULATOV ANGOL NYELVŰ ELŐADÁSA

Az 1917-es bolsevik forradalom sok nyugati értelmiségiben ébresztett reményt, akik a kommunizmus eszméjében egy jobb világ ígéretét látták, egy esélyt arra, hogy „elsöpörjék az igazságtalanság, a zsarnokság és a rablás terheit” (Bertrand Russel). Ez a forradalmi lelkesedés különösen inspiráló volt a magyar kommunisták számára, akik a Magyar Tanácsköztársaság 1919-es létrejöttében a világforradalom kezdetét látták.A magyarországi kommunista rendszer veresége ellenére számos baloldali művész, köztük Uitz Béla is, továbbra is a forradalmi művészet létrehozására törekedett. A művészek e csoportjának meghatározó pillanata volt, amikor 1921 nyarán a harmadik Komintern-kongresszus küldöttjeként Moszkvába látogattak. Szovjetoroszországi útjukat követően Uitz Béla két sorozatot készített „Analízis” címmel – az egyiket a konstruktivizmus, a másikat az ortodox ikonok ihlették. De mi lehet forradalmi az ikonokban? És mi motiválta a művészt e sorozatok létrehozására?

Ezen kérdések megválaszolásához a tágabb kontextusban kell elmélyednünk: egyrészt abban, ahogyan a nyugati értelmiségiek akkoriban Oroszországról és a bolsevik forradalomról vélekedtek, másrészt pedig azokban a művészi és politikai impulzusokban, amelyeket Uitz és társai Moszkvában kaptak. Daniel Bulatov előadása pontosan ezt kínálja – az „Ikonanalízisek” című sorozat néhány műve mögött álló valódi ikonprototípusok nemrégiben felfedezett leleplezésével együtt.

DANIEL BULATOV lipcsei művészettörténész, a Münsteri Egyetem doktorandusza. Disszertációjának témája a Forradalmi művészet a Nyugaton és művészi utazások a Szovjetunióba az 1920-1930-as években, kutatását a Rosa Luxemburg Alapítvány (Németország) támogatja. Bulatov korábban a moszkvai Puskin Múzeum kutatójaként és kurátoraként dolgozott, ahol különböző nemzetközi projektekben és együttműködésekben vett részt.

Belépőjegy: 1500 Ft
Regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu

Daniel Bulatov előadása egyben az Uitz Béla és az orosz ikon / avantgárd című kiállításunk záróeseménye.
A kiállítás 2024. június 9-ig látogatható.

+++
A Kassák Múzeum a Szentlélek téri autóbusz pályaudvarról és az Árpád-hídon lévő villamosmegállótól gyalog 1 perc, a Flórián térről 4-5 perc alatt érhető el. A Batthyány tér vagy Szentendre felől érkező H5 HÉV-vel a Szentlélek térnél kell leszállni. Az Óbudai Fő téren, a Zichy-kastély első emeletén található a Kassák Múzeum kiállítótere.

 

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.