esemény

Ahogy fent, úgy lent - ami nagyban, az kicsiben című diplomaprojekt a Magyar Képzőművészeti Egyetem Kortárs művészetelméleti és kurátori ismeretek mesterképzésében végző hallgatók diszkurzivitásra épülő kiállítása.

A projekt négy tematizált megközelítésben - közösség, presztízs, elitizmus, ellenállás - vizsgálja a hazai kortárs képzőművészeti intézményrendszer működését, amelyet több szatellit esemény összekapcsolásából szerkesztett kiállításon keresztül mutat be, elsősorban a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) tereiben. A kiállítás megpróbálja modellezni az intézményrendszer pillangóhatás-szerű működését, melyet számos személyes vagy szakmai döntés befolyásol. Az intézményrendszer résztvevői gyakran kénytelenek spontán megoldásokat találni a felmerülő problémákra, ezért a kiállítás utolsó hetében kirajzik és az alprojektek Budapest különböző pontjain bukkannak föl.

A kiállítás részeként négy alkalommal közösségi főzés keretében valósulnak meg olyan kísérleti események, amelyek a közösségépítés és tudásátadás lehetőségeit vizsgálják a résztvevő művészekkel.
Résztvevők: Bagi Attila, Fajgerné Dudás Andrea és Murányi Mózes Márton.
időpontok: 2024. május 15., 22., 30. és június 2.

Elengedhetetlen a művészgenerációk közötti megfelelő párbeszéd és kapcsolat kialakítása, amely két alkalommal megvalósuló kollaboratív installációban ölt testet.

Alkotók: Nunkovics Róbert és Keserue Zsolt / Góth Martin és Hecker Péter.
időpontok: 2024.május 13. és 26.

A művészeti mező résztvevői interjú alapú kisfilmben mesélnek a közegre jellemző csoportkohéziós tényezőkről, a hierarchikus vagy szükséges kiválasztási mechanizmusokról.
Megszólalók: Bagi Attila, Erhardt Miklós, Fenyvesi Áron, Galántai György, Molnár Annamária, Nagy Gergely, Orbán György, Rózsa Luca Sára, Simon Zsuzsi

Operatőr: Simon Zsuzsi
Vágó: Bencze Blanka
Bemutató időpontja: 2024. május 16. 18:30

Az intézményi presztízs összetett és ellentmondásos mivoltára a kiállítás köztéri valamint kiállítótermi ledfalon futó alkotásokkal reflektál.
Kiállító művészek és szakemberek: Barkóczi Flóra, Benczúr Emese, Borsos Lőrinc, Bódi Kinga, Dés Márton, Gerber Márton, Gerber Pál, Huth Júliusz, Istvánkó Beáta, Kazsimér Soma, Kollár Dalma Eszter, Kovács Kristóf (Sajnos Gergely), Molnár Edit, Sárai Vanda, Sugár János, Sz.A.F. (Szájjal és Aggyal Festők Világszövetsége, Fischer Judit, Mécs Miklós), Pólya Zsombor, Zemlényi-Kovács Barnabás, Zombori Mónika

Arculat: Máté Dániel

Jótanács

Ha egy intézmény nevére kattint, akkor az ikOn megmutatja az intézmény adatait és azt, hogy milyen események lesznek ebben az intézményben.