esemény
FÉNYEK SÚLYA | Nagy Barbara, Robitz Anikó, Szlávik Barbara, Tóth Lea | K28 Lakás-Galéria

kurátor | Kontur Balázs

megnyitó | 2024. május 16. 19:00

a kiállítást megnyitja | Csanádi Bognár Szilvia

web | https://fb.me/e/5x3swyUFh

a kiállítás bezárása | 2024. junius 17.

cím | 1075 Budapest Kazinczy utca 28

Térkép

A K28 Galéria szeretettel meghívja Önt következő kiállításunk megnyitójára:

FÉNYEK SÚLYA

Kiállító művészek: Nagy Barbara, Robitz Anikó, Szlávik Barbara, Tóth Lea
A kiállítást megnyitja: Csanádi Bognár Szilvia - esztéta, művészettörténész
Megnyitó: 2024. május 16. 19:00
K28 Galéria - Budapest. 7.ker. Kazinczy utca 28.
A kiállítás előzetes egyeztetéssel illetve programok alkalmával megtekinthető 2024. június 17-ig.


Nagy Barbara:
„A festészet kérdése nem más, mint a láthatóság kérdése.”-írja Jean-Luc Marion a Látható kereszteződése című művében.
Munkáim a látás természetéről folytatott elmélkedések. Metszett fekete fatáblákat készítek, melyek a fénynek mind filozófiai, mind konkrét fizikai szerepével és változásaival foglalkoznak. A fekete szín-ami máshol elnyeli a fényt-itt a metszés struktúrájából adódóan megjelenítheti azt. A metszés mélysége, iránya és a felület monokróm feketére befestett színe által a fény „vándorlását” követhetjük nyomon.
A művészet léte és története az, ami foglalkoztat, a határ, ahol egy puszta tárgy műalkotássá válik. Ezért dolgozom a fatáblákon kívül más műfajokban is: legyen az istalláció, videó vagy épp egy ceruzarajz, mert az átlépés pillanata az, ami fontos ebben a megismerésben.

Robitz Anikó:
Fotóimon tiszta geometrikus formákká alakított építészeti részleteket jelenítek meg. A kiválasztott rész és az eredeti egész arányai, a dolgok egymáshoz való viszonyai érdekelnek. Úgy választom ki a részleteket, hogy a formák geometrikus alakzatokká redukálódnak a képeken. Ezzel a kiválasztott részlet eltávolodik az eredeti valóságtól és újat hoz létre. A fotókat a fényképezőgép keresőjében komponálom. Utólagos módosítást, beavatkozást nem végzek rajtuk.

Szlávik Barbara:
A képek tekintetében a csend, a pillanatnyi légüres tér egyfajta ‘függő’ mezőt hoz létre, ahol a megfigyelés önnön folyamataira és annak tárgyára egyaránt koncentrálhat anélkül, hogy elveszne az egymást alá-fölé rendelődő részletekben. A leredukált vizualitás megnyitja a teret a figyelemnek és kitágítja az értelmezési lehetőségek halmazát azáltal, hogy az ingerek minimuma következtében kialakuló feszült figyelem önkéntelenül kiterjed azokra a részletekre is, amelyek kizárólag a lecsendesített kontextusban érvényesülhetnek igazán.
Ezen gondolkodásmód mentén képeimen ezeket a kérdéseket feszegetem, olyan egyensúlyi állapotot igyekszem elérni, ahol a képi tartalom és a tárgyi megjelenés egyensúlyban, fej-fej mellett halad. A percepció során a kép egyaránt lehet tárgy és metafizikus sík, mely nem bomlik szét különböző szerepekre és hangsúlyokra.

Tóth Lea:
Egy örök érvényű téma térből és időből való kiemeléséhez, anyagi megformálásába szellemi tartalmat kell belevinni, hogy sejtesse annak létét, ami nem lehet a fizikai szemünk által látható felületen.
Engem a Fény természete érdekel. Hogyan jelenik meg az anyag vonatkozásában. Ennek feltárásában a geometrikus művészet, mint a megismerés egy fajtája segít. Rendezem azokat a vonalakat, felületeket, színeket, arányokat, melyek mentén a szellemivel való kapcsolódáshoz jutok. Az élet folytonosan a fény mint valamiféle elemelkedés, a világmindenség felé való távolodás és a középpont felé húzó nehézkedés között ingadozik. Ezen kozmikus ellentétpár eszményét kutatva, annak természetének mélységére való koncentrálás vezet, hogy az üres formák helyett a tartalom legyen a meghatározó.

K28 Galéria:
"A Tiszta Forma nem csak egy művészeti irányvonal, hanem egy bárki számára elsajátítható gondolkodásmód, és életforma, ami harmóniára, és tisztaságra törekszik. Minden forma egy ideát közvetít, amit megtalálhatunk a zenében, a természetben, és az emberben is. Hogyha a tárgyakat formákra és színekre cseréljük, akkor a dolgok helyzetét, és viszonyát láthatjuk, a művész ezt a viszonyt próbálja megjeleníteni a geometria nyelvén, a lehető legegyszerűbb módon." /Varga Kristóf/

Jótanács

Ha egy időpontra kattint, akkor az ikOn megmutatja, hogy erre a napra milyen eseményeket regisztráltak.