esemény
Új virtuális kiállítás a holokausztról: Megrendelt emlékezet | Barabás Tibor, Hincz Gyula, Jovánovics György, Kass János, Kondor Béla, Konecsni György, Konfár Gyula, Péri József, Szász Endre | Centrális Galéria

kurátor | Véri Dániel

megnyitó | 2024. április 27. 16:00

a kiállítást megnyitja | -

web | https://megrendeltemlekezet.os...

a kiállítás bezárása | 2029. december 31.

cím | -

Térkép

A tavalyi évben a Blinken OSA Archivum Centrális Galériájában megrendezett Megrendelt emlékezet: magyar kiállítások Auschwitzban, 1960/1965 című kiállítást követően annak virtuális változata is elérhetővé válik 2024. április 16-án, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából:
https://megrendeltemlekezet.osaarchivum.org/

A projekt az 1960-as, első auschwitzi magyar kiállításon kiállított, teljesen elfeledett, azonban kivételes műalkotásokat, valamint az 1965-ös, ugyanott megrendezett állandó kiállításra megrendelt monumentális képzőművészeti gyűjteményt mutatja be. A roma holokauszttal foglalkozó legkorábbi magyar képzőművészeti alkotásokkal kiegészülve a virtuális kiállítás rávilágít a téma az 1960-as évekbeli kiállításokon tapasztalható hiányára.

Az 1960-as és az 1965-ös auschwitzi kiállítások a hivatalos emlékezetpolitika legkorábbi projektjei közé tartoztak; mindkettő külföldön, nemzetközi kontextusban képviselte Magyarországot, mindeközben externalizálta a holokauszt emlékezetét. A projekt rámutat arra, hogy bár a bemutatott, auschwitzi kiállítás alkalmából megrendelt alkotások eredetileg az antifasiszta emlékezetpolitika illusztrációiként jöttek létre, a művek, valamint kritikai fogadtatásuk jelentősen hozzájárultak a holokauszt magyarországi emlékezetének kialakulásához és formálásához.

Korábban, 2004-ben a Blinken OSA Archivum már rekonstruálta az auschwitzi magyar kiállítások történeti részeit. A 2004-es kiállítás online változatának rekonstrukciója is elérhető (magyar nyelven):
https://auschwitz.osaarchivum.org/

A Megrendelt emlékezet kiállításhoz és virtuális változatához kapcsolódóan előkészületben van egy gazdagon illusztrált, 200 oldalas katalógus, a kiállításon bemutatott témákat részletesen tárgyaló monográfia, amelyet a CEU Press ad ki és terjeszt.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.