esemény
Kurátori tárlatvezetés a „Morphèmes – Morfémák. Pán Imre és Victor Vasarely közös párizsi történetei" kiállításban | Victor Vasarely, Pán Imre, Pócs Veronika | Vasarely Múzeum Budapest

megnyitó | 2024. február 29. 17:00

web | https://vasarely.hu/morphemes-...

"Szemünk a régi művészetben a jelenségekhez szokott. Vasarely festészete ezeknek az okát mutatja. (...) Vasarely egész formavilága a természetből ered. Oly módon születnek a képei, mint a vízgyűrűk a kavics körül: egyre szélesebb és szélesebb területet ölelnek át, végül átveszik a tenger ritmikus mozgását s ez utóbbi a bolygókét: a kép, amely látszólag a mértani formák játéka volt, a lét kozmikus ritmusának a kifejezője lesz."

Pán Imre: Vasarely Viktor, 1962 (Magyar Műhely, 1962/3, Párizs)

Pócs Veronika, a Vasarely Múzeum művészettörténésze, készülő doktori disszertációjában Pán Imre franciaországi tevékenységét dolgozza fel, melyben a Victor Vasarelyvel való kapcsolata, közös kiadványaik kiemelkedően fontos témát jelentenek.

A tárlatvezetésen megosztja Önökkel a Pán párizsi hagyatékában végzett kutatásának részleteit, illetve új kamaratermi kiállításunk bemutatása során rávilágít Vasarely grafikai műveinek sajátosságaira.

 

Kérjük a tárlatvezetésre előzetesen regisztráljanak a vasarely@szepmuveszeti.hu címen.

A tárlatvezetés érvényes múzeumi belépővel látogatható.

Jótanács

Az ikOn adatbázisába feltöltött események az artRoll oldalakon azonnal láthatóvá válnak.