esemény
Ha mindenki meghallaná – A holnap ellenállásának roma archívumai | DePART Collective | Budapest Galéria

megnyitó | 2024. február 14. 18:00

web | https://budapestgaleria.hu/_/2...

a kiállítás bezárása | 2024. április 7.

cím | Budapest Galéria

Térkép

2024. február 15. és április 7. között a Budapest Galériával együttműködésben Ha mindenki meghallaná – A holnap ellenállásának roma archívumai címmel folytatódik a DePART aktív emlékezés projektje. Az aktív emlékezet a töredékes múlt és a roma közösségekkel/ben zajló eszmecsere láthatóvá tételének és nyilvánosságra hozatalának új stratégiáit alakítja ki.

A kiállítás és a hozzá kapcsolódó programok az aktív emlékezés gyakorlata mögött húzódó munkafolyamatok szélesebb körű hozzáférhetőségére, fejlesztésére és megosztására összpontosít. Rendhagyó módszerek és anyagok – mint amilyen az emlékező föld és a hangzó levelek – alkalmazásával dokumentálja és osztja meg a romák töredékes második világháborús történelmét. Így a projekt korlátokat bont le, bevett narratívákat kérdőjelez meg és hozzájárul ahhoz, hogy szélesebb körben meghallják ezeket a történeteket. A DePART alkotócsoport ezt afféle „(de)archiválási” folyamatként értelmezi, ami egyfelől tényleges archiválást jelent, másfelől pedig a hagyományos (gyakran elfogult és korlátozó) archiválási gyakorlatok megkérdőjelezését és felülírását.

A galéria földszintjén a látogatók elmerülhetnek a Ha mindenki meghallaná című hanginstallációban, amelynek keretében fémoszlopokból hangzanak fel a személyes megemlékező levelek.

Jótanács

Ha egy névre vagy címre kattint az artRoll oldalakon, akkor az ikOn kilistázza, hogy az adott személy vagy esemény hol fordul elő az ikOn oldalain.